Ценообразуването в сферата на фармацията се извършва от производителя. Той регистрира цените на медикаментите си, а всяка държава определя надценките за търговците на едро и дребно.

Но медикамент срещу високо кръвно налягане на българския производител "Софарма" се продава в Сърбия срещу 11 лева, а у нас цената му е 20 лева.
В Турция ценовата разлика е още по-голяма. В предварителния си отчет за 2011 г. "Софарма" отчита, че най-продаваното й лекарство в Турция за миналата година са ампули за тежка форма на алергии. Медикаментът се използва основно за лечение в болница и е три пъти по-евтин, отколкото в България. Опаковка от 250 мг с 5 ампули може да се купи за 25 лв. в турските аптеки, докато у нас пределната му цена е 70,60 лв. на опаковка.

За цените на лекарствата отговарят НЗОК и Министерство на здравеопазването. В здравното ведомство за този ресор отговаря заместник-министърът Гергана Павлова, която е работила в "Софарма", съобщава още TV7. В НЗОК за лекарствата отговаря Калина Пенчева.
Според някои медии именно Гергана Павлова ще наследи освободения от Нели Нешева пост на управител на НЗОК.

В средата на миналата година по време на пациентски форум в Бургас бе съобщено, че цените на лекарствата у нас са по-високи, тъй като данъкът добавена стойност върху лекарствата в България е 4 пъти по-висок от средното ниво за ЕС.