Това заяви по bTV директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова. След това по преценка министърът на здравеопазването или Българският лекарски съюз могат да забранят временно на медика да упражнява професията си.

Вчера резултатите от проверката на медицинския одит показаха, че има лекарски грешки, довели до смъртта на детето. Анализът на проверяващите подчерта подценяването на състоянието на Гергана след операцията от лекуващия лекар д-р Михаил Маджунов.

Българският лекарски съюз ще вземе решение, след като завърши проверката на етичната комисия, заяви нейният председател проф. Милан Миланов. Той припомни, че само три инстанции имат право да отнемат лекарски права – министърът на здравеопазването, съдът и председателят на БЛС.

Единствено съдът може да каже дали д-р Маджунов е виновен или не за смъртта на детето, заяви от своя страна д-р Бойко Коруков, директор на болница "Царица Йоанна", където то почина, цитиран от БГНЕС.
"Ние сме правили цялостна проверка за 30-годишния стаж на д-р Маджунов и специалистите трябва да кажат", категоричен бе д-р Коруков, като обясни, че вече има протокол, който ще занесе на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. По думите на директора на ИСУЛ от 35 г. това е първият трагичен случай на операция на сливици в болницата. 

"Няма нулева смъртност в света при подобни интервенции. Колегите са си направили труда да изчислят, че по време на 30-годишния си стаж д-р Маджунов е оперирал от сливици над 10 000 деца. По отношение на неговата професионална подготовка той се води един от най-опитните специалисти. Пред мен не е проявил дух на самокритичност. По принцип нито един лекар в света не е застрахован от лекарска грешка. Не ни героизирайте, но не ни демонизирайте! Що се отнася до този случай мога да кажа - когато се счупи колата, пътища много", казва още д-р Коруков, цитиран от в. "Стандарт".

Той обаче беше категоричен, че детето е трябвало да остане за лечение и животът му е можело да бъде спасен.

Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите пък бе категоричен, че в случая докторът трябва да поеме пълната отговорност.
„Не може да сме съгласни подобен лекар да продължава да работи. Не е  допустимо и да се опитва да прехвърли отговорността върху други лица”, допълни Таушанов.