Мартин Димитров коментира по Нова телевизия високите цени на горивата и монополното положениена рафинерията. Той даде за пример Европейския енергиен регулатор, който "нахлул" в офисите на БЕХ и иззел компютри и телефони на шефове, включително и на политически лица.
Според Димитров това е начинът, по който комисията трябва да се бори срещу монопола на компанията.

Лидерът на СДС има предвид проверките, които Европейският регулатор извърши в офиси на "Газпром" в над 10 европейски държави миналия септември, като провери и документацията на "Булгаргаз", "Овъргаз" и други дружества в България.

Преди дни срещу монопола на "Лукойл" и "Газпром" се обяви и лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. В началото на месеца от ДСБ настояха ДАНС да провери паричните потоци на "Лукойл" и да каже имат ли основание съмненията за пране на пари.

Мартин Димитров смята, че КЗК не си върши съвестно работата и по-скоро закриля монополистите.
"Те пишат писма, пишат писмо на „Лукойл” - уважаеми еди кои си... идваме – а те не идват всъщност – какво правите на пазара на горива в България? И те отговарят – правим еди какво си... Ама европейският регулаторен орган нали виждате какво прави. Отиват на място, изземват всички телефони, вземат всички компютри, разпитват всички лица", категоричен бе Димитров.

Според него "Лукойл Нефтохим" има монополно положение, защото има ограничение на вноса. Митническите и данъчните складове са със специален лицензионен режим и се държат от точно определени фирми, обясни той. Това пък от своя страна възпрепятствало по-евтин внос от Гърция и Румъния, когато е възможно.

По мнението на Димитров налагането на измервателните уреди и лицензите на данъчните складове не са довели до повече приходи в бюджета, а по скоро до засилване на монопола на "Нефтохим". Това лесно би могло да се провери от приходите в бюджета от акцизи на горива, смята той.

По-късно лидерът на СДС даде пресконференция, на която обяви, че иска в парламента да бъде насрочено за тази седмица изслушване на премиера Бойко Борисов за АЕЦ "Белене". Той посочи, че остават 18 дни, в които трябва да се вземе крайното решение за централата. От СДС смятат, че има три варианта за решение - окончателно подписване на договора, отказ или поредното удължаване на срока за вземане на решение. За сините най-добрият вариант е спиране на проекта, а реакторът, който страната ни е изплатила на 60 процента, да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй" или да бъде продаден, ако това е невъзможно.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че Решението срещу покачването на цените на горивата и като цяло срещу ценовия шок е в думата либерализация.