С днешното решение, взето на извънредно заседание, беше преодоляно противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от Франс прес и БТА.

"Решението за пренастаняването на 120 000 души бе прието с голямо мнозинство от страните членки", съобщи люксембургското председателство в Туитър.

Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в Туитър, че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала. Източници от Съвета уточниха, че днешният пробив в постигането на решение е настъпил, след като Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо бе категоричен пред парламента:

"Докато аз съм премиер, задължителни квоти няма да бъдат прилагани на словашка територия".

Първата фаза от споразумението включва незабавното разселване на 66 хиляди мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Това означава, че България ще приеме незабавно 852-ма бежанци, се посочва в днешното решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Уточнява се, че 201 от мигрантите ще пристигнат от Италия, а 651 ще пристигнат от Гърция.

През юли нашата страна прие да подслони 500 разселени мигранти от Италия и Гърция. С днешното решение общият брой на разселените у нас би следвало да достигне 1352-ма души.

Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци. Формално решението ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Втората фаза предвиждаше 54-те хиляди мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като "спешна квота". Според днешното решение тази квота се запазва като "резервна" и ще бъде използвана от държави, които в следващите две години бъдат изправени пред извънредна ситуация с мигрантския поток.
За да бъде задействана тази втора фаза, ще бъде необходимо ново предложение на Европейската комисия, което подлежи на одобрение от Съвета на ЕС.

Българската позиция

България ще подкрепи задължителните квоти, потвърди българският вътрешен министър Румяна Бъчварова пред журналисти в Брюксел още преди срещата.

"Този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезмисля неговото прилагане. В същото време знаем, че това е временно решение и трябва да се търсят принципните подходи и принципните решения за прекратяване на тази кризисна ситуация. Ще подкрепим разпределението на 120 000 мигранти и ще обсъдим детайлите, които се предлагат, за това как и къде те да бъдат насочени към други държави", каза тя, цитирана от БНР.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък призовава всички държави-членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. Историята ще ни търси сметка, ако не успеем да намерим хуманно и цивилизовано решение на бежанската криза, категоричен бе той.

"Виждаме страни, които затварят границите си, но да затвориш границата не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната и е прекосил Средиземно море с гумена лодка, една ограда няма да го спре", добави той по време на пресконференция, посветена на европейския бюджет, определяйки го като "малък".

Миграционната криза стана екзистенциален проблем и тест за Евросъюза, каза пък еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданите Димитрос Аврамопулос при пристигането си на извънредното заседание на вътрешните министри.

Срещата на вътрешните министри предшества утрешния извънреден съвет на държавните и правителствените ръководители, на който днешното решение трябва да бъде потвърдено.

Междувременно ЕК съобщи ще открие утре наказателни процедури срещу държавите, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна земя.

АНКЕТА: Одобрявате ли квотите за разселване на бежанци?