Турция е против руска база за кюрди в Сирия

stat
19:10  |  20 март 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа Бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Турция няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш.
Вицепремиерът Куртулмуш каза, че неговата страна няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, визирайки вероятно сирийската кюрдска милиция, и подчерта, че етническата структура на тази зона трябва да остане непроменена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Неговите коментари на пресконференция в Анкара идват след като сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ заяви, че Русия изгражда военна база в Северозападна Сирия и ще помогне за обучението на бойците на СЗН.

Турция смята кюрдска милиция, която е част от подкрепяните от САЩ сили, които се борят срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия, за терористична организация и разклонение на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Поведението на Европа към Турция

"Поведението на европейските страни към Турция е антидемократично и противоречи на европейските ценности и на човешките права", заяви още Нуман Куртулмуш.

На пресконференцията, излъчена на живо по турската телевизия, Куртулмуш критикува също коментар на ръководителя на Федералното разузнавателно управление на Германия, който посочи в края на миналата седмица, че Анкара не е предоставила убедителни доказателства, че живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година.

Куртулмуш определи този коментар като "неприемлив". Той каза също, че е неприемливо германските вестници да поместват толкова много заглавия за Турция, като посочи, че това е намеса във вътрешните работи на Анкара.

Между Турция и Германия възникна дипломатическа криза, след като германски градове наложиха забрана на турски министри да участват в кампания сред турската диаспора във връзка с референдума в Турция на 16 април за разширяване на президентските пълномощия.

Германските власти в тези градове аргументираха забраните с причини, свързани с обществената сигурност. Куртулмуш определи забраните като "неприемливи".





Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.