Това е станало, след като Районна прокуратура-Хасково е започнала досъдебно производство за организиране и купуване на гласове.

Установено е, че през месец септември и първата половина на месец октомври, чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране на лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел да бъдат склонени да дадат вота си, съобщиха от държавното обвинение.

От събраните в хода на разследването доказателства е установено, че Деян Ванчев е извършил престъпление, като е предложил на едно лице сумата от 30 лева и е дал на други 5 души по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат.

Установено е също, че в края на септември Ванчев е предоставил имотна облага на двама души, с цел последните да я предадат на други четири лица, които също да гласуват в негова полза.

Тъй като от деня на регистрацията си като кандидат за кмет Ванчев се ползва с имунитет, срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК. По тази причина незабавно е уведомен главният прокурор, който е внесъл мотивирано искане до ЦИК за даване на разрешение Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършените от него престъпления против политическите права на гражданите.

През 2007 година Деян Ванчев беше задържан от полицията заради телефонната заплаха за бомба срещу кмета на Хасково Георги Иванов по време на предизборна среща дни преди тогавашния балотаж. По това време кмет на Узунджово беше братът на Ванчев - Ванчо Ванчев.