През 2006 г. Арнаудов забранява обичая в с. Бродилово заради влизането на страната ни в ЕС, но тази година заповедта е нарушена. Градоначалникът обяснява това с желанието на местните хора да прогонят злото, каквато е целта на обичая.

В продължение на 15-20 секунди кучето се върти на въже, а след това се изкъпва, разказа кметът.

„Това става със знанието на стопаните", допълни Арнаудов, отхвърляйки версиите, че става дума за убиване на животни, предаде КРОСС. Обичаят се е запазил само в Странджанско. Така започва денят на белия кукер.
Местен жител и ловец разказа, че „тричането" не е жестокост и няма насилие.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов осъди варварския ритуал "тричане" (бесене) на кучета и поиска по-високи санкции.

Същевременно доброволческата организация за хуманно отношение към животните "На ти с природата" поиска най-строги санкции за участниците в ритуала "тричане на кучета", съобщи БТА. От сдружението уточняват, че Националната ветеринарно-медицинска служба е забранила ритуала още преди 6 години, а и той не е свързан с регистрирано от Министерския съвет изповедание и представлява по-скоро представление и забавление на населението на село Бродилово, както и опит за превръщането му в туристическа атракция.

От сдружението отново са подали сигнал до НВМС (вече в рамките на Агенцията по безопасност на храните -бел.ред.), в който настояват да се извърши своевременна проверка по случая, при която да се изясни какво е участието на ветеринарния лекар от съответния ветеринарен участък, на кмета на Бродилово и на кмета на община Царево в подготовката, организирането и провеждането на издевателството над кучетата, в нарушение на предписанията на ветеринарната служба. Организацията настоява да се наложат ефективно максимално допустимите от закона санкции на виновните лица, като се има предвид фактът, че деянието е извършено в условията на повторност.

Почти 1 година нищо не се прави за инкриминиране на жестокостта срещу животни, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от „Фокус”.
"Май месец миналата година аз лично внесох в Министерски съвет и след това в Народното събрание поправки в Наказателния кодекс с настояване да бъдат инкриминирани подобни деяния. Трябва да се обединим около идеята да се подкрепи инкриминирането, което не се случва почти една година, защото няма консенсус", каза той и припомни, че в момента тези деяния се наказват с глоба около 100 лева, а той предлага да стане от 1000 до 3000 лева. По думите му обаче глоби за т.нар. „тричане” глобата в тези райони трудно ще бъде наложена и парите - събрани.

Той заяви, че в много държави дори се лежи в затвора за жестокост към животните, даже при катастрофа.
"Ние сме предложили и затвор от 1 до 3 години – това е единственото решение както е в белите държави", категоричен бе Найденов.

Последна актуализация в 11.51 ч.