Това показват най-новите данни на БНБ, пише вестник  "Сега", цитиран от БГНЕС. За сравнение - през юни 2009 г. проблемните вземания на банките бяха 2.29 млрд. лева, което означава увеличение от близо 6 млрд. лв. само за 2 години.  

Както и в предишните месеци най-много закъсват с плащанията фирмите. 21.72% от заемите за бизнеса са в групата "проблемни". При потребителските кредити делът на просрочените и преструктурираните вече е 19.13, а при жилищните - 17.8%. И в трите категории процентите са рекордно високи.

 От БНБ напомниха, цитирани от Би Ти Ви, че паричната статистика отразява моментно забавяне и не дава точна представа дали наистина кредитите са лоши. 

Например, за една част от заемите длъжниците реално са закъснели с вноската само с няколко дни или седмица-две и не са спрели да ги обслужват завинаги. Не се разбира и кой кредит е преструктуриран и кой не е.

БНБ обявява за лош единствено онзи заем, който не е погасяван от длъжника повече от 90 дни. Такива са около 13% от кредитите.

 Проблемни кредити
за около пет милиарда се падат на фирмите, а за още около 3 милиарда са потребителски и жилищни заеми. Фирмените и жилищните заеми са гарантирани с имущество като апартаменти, офис сгради и машини. Потребителските кредити пък са гарантирани с превод на работната заплата на работниците.

Няма точен процент на "лошите" заеми, над който ситуацията да се счита за критична за системата. Всичко зависи от натрупаните буфери, обясняват експертите. Агенция "Мудис", която само преди дни вдигна кредитния рейтинг на България, смята, че банките у нас ще устоят на бремето на просрочените вземания.
Лошите кредити в България, Румъния и Хърватия ще достигнат най-високите си нива към края на 2011 г., обяви в свой анализ рейтинговата агенция "Фич".