Ново повишение на проблемните банкови заеми

Към края на юни лошите и преструктурираните кредити са достигнали безпрецедентно висока стойност - 8.25 млрд. лева, а делът им вече е 20.5%, което също е абсолютен рекорд.

Обратно в новината

Коментари - Ново повишение на проблемните банкови заеми | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

link Брилянтен анализ! Направете си изводите за България.

-това е предмет,който се учи и в България,а в ЮАР успешна се прилага повече от 20 години ,до толкова,че там обикновените хора са информирани и отговорно подхождат в поведението си,а не както при организираната престъпност да прехвърлят плащанията и задълженията върху експлоатирани и крадени ,които не консумират,а само работят и плащат по нео-робски ,според ООН критерии /не мисля,че е преувеличено това,защото повечето заплати са прекалено ниски за труда,усилията и историческия труд за придобиване квалификация -3-6 г висше +10-12 г средно образование -инвестиции,които не се връщат с средна работна заплата от 600 лв и цени над европейски за приоритетни стоки често/ Просто прилагайте теорията на практика правилно! Нека работодателите научат какво е пазарна икономика -в нея има гъвкавост ,не само повишаване на цени,но и понижаването им за оборот -съобразно покупателна способност,нужди ,технологии и производителност,намалени загуби

АМИИИИИИ КАКВО ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ ДОБРЕ СМЕЕЕЕ КРИЗА НЯМА.

При отпускане на заем задължително се гледа има ли възможност да изплаща заема фирмата или физическото лице в зависимост от контекста, ЗАЩОТО ИМЕННО ОТПУСКАНЕТО НА ЗАЕМИ НА НЕНАДЕЖДНИ Е ДОВЕЛО ДО ФИНАНСОВАТА КРИЗА В САЩ /ненадеждни са били онези ниско-квалифицирани,които са отписани от социалната система за подпомагане ,и субсидирано назначавани на работа ,но с ниска производителност и лоша реализация / В ЮАР ,пък ,още десетки години преди това изчисляваха риска ,-изяснено бе ,че с образованието и квалификацията растат възможностите и всеки минава това развитие на възможностите ,които растат с годините на човека и квалификациите ,и съобразно контекста ,НО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИМА ДО ЕДНА ТРЕТА ОТ ДОХОДА СИ В ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАЕМ ,ЗА ДА ИМА ЗА ХРАНА И ПРИОРИТЕТИ -ОСТАВАЩИТЕ 2/3 ОТ ДОХОДА ,при злоупотреби с повече заеми и дългове там не се прехвърля заема върху експлоатиран гарант,който не консумира,а длъжникът влиза в затвора , банката не може да притежава ипотекираните имоти

С бодра стъпка по пътя на Гърция под вещото ръководство на Гроб

Ех, де да беше така. Ние приватизирахме и разпродадохме всичко за една усмивка, реално държавата е ощетена много. А в Гърция нищо не са разпродали или приватизирали и така и ще си остане, само дето им дават нови 200 милиарда евро. Да беше и на нас ни дал някой такава сума, ама нали знаете какво щеше да се случи, всичко щеше да се открадне.

Истината за българската икономика водена от ГЕРБ е като за разнебитен дървен кораб без кормило в бурнени води. Носим се насам натам и това може скоро да не свърши, а ситуацията с кредитите да се влоши. Износа явно не реши проблема. Надценените доходи са факт, но е факт и липсата на вторичен пазар за лоши имоти - т.е. такива със закъсал кредит. Някой прикрива проблема и освен банки и донякъде управляващи няма кой да е.

Какъв износ, на какво?

Истината е че процента не е 13%..разбира се банките отдавна крият истинските данни за лошите кредити просто защото не е в техен интерес да излиза информация че имат толкова много длъжници и че имотите по ипотеките ще си останат на банките..просто балона за процъвтяващата икономика и замогналите се хора които се счупват да купуват коли, жилища и техника издиша със страшна сила.

абе, преди една седмица награждавахте банки, а ние които теглихме заеми и не можем да ги погасяваме ни идва да се обесим.

Според независимия депутат доц. Минчо Христов финансовата мафия планира фалит на една-две банки, а оттам нататък ще започне ефектът на доминото. В Закона за гарантиране на влоговете има два криминални момента. Първият е, че при фалит на дадена банка фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането не по-късно от 20 дни, но никъде не пише кога ще завърши, което позволява плащането да продължи 50 години. Вторият е, че всички валутни влогове ще бъдат изплащани в левове по курса от първия ден на плащането. Прочетете цялата статия в svejo

Дянкооовв, нали свърши кризатаааа? Или стана по сталинистки: няма бизнес, няма криза.

Как не ви е срам непрекъснато да пишете за "лошите кредити", а кой моля ги прави лошите кредити? Кой лъже хората да сключват договори и посоле постоянно се вдигат лихвите при тази криза, при безработицата в страната. Това си е чиста измама и гавра с тези хора, както и с младите семейства решили да си вземат собствено жилище. Нямя справедливост, няма държава! Всичките ни неща са все такива-мислени недоизмислени, само че до кога ще се търпят нека всеки от нас си зададе този въпрос

Банките ще устоят, но народа, не !

При тая безработица проблема ще се задълбочава......

Идеята е всички българи да бъдат превърнати в длъжници. Само така сегашните управляващи ще довършат започнатото от предишните. За тях остана последното, но СТРАТЕГИЧЕСКИ НАЙ-ВАЖНО за крадене нещо в страната - жилищата на българите. Това бърка в здравето на новите собственици на държавата ни - победителите в студената войната, които 20 години вече делят плячката си - бившите социални държави. Бърка ги, че колкото и да му набутват главата под водата, българинът остава недоубит, с някаква "досадна" издържливост. И защо? Щото продължава да притежава последната своя крепост в бившата своя земя - жилището си. Едва напълно обезимотен българинът ще може да стане покорно зомби. И банките - един от основните инструменти на новите собственици на страната ни, непремено ще наведат българина до там, че да откупува физическото си оцеляване именно с жилището си. Едва тогава целият план ще бъде изпълнен и освен от държава, новите собственици на страната ни ще изчистят новозавладяната си територия и от народ.

За държава на абсурдите всичко е точно! Не само безконтролни лихви или фирми в апартаменти има в България. Аз съм си направил списък с титли. Ето няколко примера - "Мениджър работна среда", разбирай чистач. "Експерт управление на ИТ", разбирай кабелен техник. "Кредитен одитор", разбирай човекът, приемащ заявки за кредити, но само до там. Та като се стигне до гръмките "Мениджър запад" или "Мениджър европейски финансиране", за които изпадам и аз в недоумение какви са. Този Мениджър - запад дали ръководи западното полукълбо? Или пък този с европейското финансиране дали ръководи финансирането на Европа?

Това е началото на края. България отново е близо до фалита и това е нормално след Тройната коалиция и ГЕРБ.

иван костов е виновен! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ооо спокоино наи-доброто предстои :))) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Проблемът има две страни и това е очевидно. От една страна хората се надцениха и мислеха, че доходите им ще нарастват постоянно. Направо се полакомиха. Не говореше разума, а лакомията. Не може цената на панелка от 10 000$ да скочи на 100 000 евро при положение, че заплатите не са мръднали. А другата страна и то също толкова сериозна е, че банките вдигат лихвите, независимо, че има подписани договори. Това в друга държава не може да стане, защото има контрол!

Не става въпрос за увеличение на доходите, става въпрос за намаление, та те дори трудно се запазват на едно ниво. Просто хората имат една грешка, не осъзнават в каква пародия на държава пребивават. Ако в момента взимаш 1000 лв., нямаш ни най-малка сигурност, че в следващите 20 години ти ще имаш този доход. Липсва сигурност. Всъщност, какво ли не липсва.

Проблемът е в лакомията. И на хората и на банките.

да има договор и тои е варзан с либор. като либор се качва се качва и лихвата ти...

Тук се заговори за апартаментни фирми и т.н. По този повод искам да вметна, че това опира само и единствено до манталитет. Например чуждестранен собственик няма и да се замисли ако трябва да осигури напитки, плодове и т.н. за хората си, т.е. да осигури комфорт, защото знае, че работниците са тези, които осигуряват приходите. Докато ако е български собственик, първата му мисъл ще е да наема офис?!? И апартамента на баба става. А това напитки, плодове или пък климатик, как ли пък не! За тези пари ще се правя на тузар в чалга клуба.

ПОСТА ТИ Е В ДЕСЕТКАТА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МНОГО МАЛКО ЩЕ ГО ЗАБЕЛЕЖАТ И РАЗБЕРАТ.ОТ МЕН ЕДНО БРАВО.ГОЛЯМО БРАВО И ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ В ТАЗИ ОБРУГАНА ОТ ЦЪРВУЛИ ДЪРЖАВА.

И осигуровки на четиричасов работен ден...

..там работниците заслужават парите, които им се плащат! Тук се плаща колкото заслужаваме за мърлявата си работа и ако не вярваш си наеми работници и ще видиш как се работи.

Хайде стига, не всички работници са такива. Лошото е, че всички се слагат под един знаменател. Точно ти, Мунчо, пиши за себе си, а не за всички и хора, които не познаваш.

потребителите/клиентите на стоките и услугите осигуряват приходите -с плащанията за покупка на стоки и услуги -ако има НИСКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ ,НЯМА КАК РАБОТНИЦИТЕ ДА ОСИГУРЯТ ПРИХОДИ..Дали ще се реализира фирмата на пазара зависи не само от пропорциите на цени и заплати,търсене на стоката или услугата -дали е от ежедневна необходимост /храни,бензин -млиза в калкулацията на всяка стока/услуга с транспорт / или веднъж на 20 -30 години -жилище ....АКО РАБОТНИЦИТЕ СА НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИ СВРЪХ-ПЛАТЕНИ -ЛОШО КАЧЕСТВО И СКЪПИ СТОКИ -ТЕЗИ РАБОТНИЦИ НЯМА ДА ОСИГУРЯТ ПРИХОДИ,А ЗАГУБИ -ФИРМАТА ЩЕ ИЗПЛАЩА ГАРАНЦИОННИ РАЗХОДИ ЗА ПОПРАВКИТЕ/РЕМОНТИТЕ КАКТО И КОМПЕНСАЦИИ ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА НЕКМАЛИФИЦИРАНИ РАБОТНИЦИ НАПРИМЕР такива строители,които рушат и подкопават околните сгради и канализацията

Даа! А защо господа банкерите първо не си дадат сметка, защо се е стигнало до тук? Когато си взел пари-трябва да ги върнеш, така е, никой не го оспорва, но дали на всяка цена?! Сключваш договор, правиш си някаква сметка, казваш си О`к, нямам друг избор и..... вече си роб!!! Роб не на банка а на узаконена лихварщина! Я си озаптете лихвите, тогава може и да си съберете парите!!! Вие сте некоректни, защо очаквате ние да сме?! И ако трябва да избирам дали да нахраня децата си или да ви внеса вноската... е знаете отговора! На вас ви пука за вашата печалба и вдигате, когато и както си искате лихвите...а на мен ми пука за децата ми и ще ви внасям, когато и както си искам вноските...и елате ми вземете обувките, ха ха, бос съм:))) p.s. И психиката ми е здрава;) телефонния ви терор не минава при мен:)))))

Като дойдат чичковците с шлиферите друга песничка ще запееш драги.

Кои чичковци ,като доидат? И като ги няма парите човека какво ще направят? Да ти кажа ли? НИЩО. Вече и тези фирми за събиране на кредити са задлъжняли достатъчно,вярваи ми:)

СУПЕР!

Очаквах го! Това е резултатът от неосъществените антикризисни мерки. Всеки се е направил сметката какъв заем може да понесе, при стандартът му на живот преди две години. Никой не е очкавал такава стагнация. А сега много хора, довчера съвестни и надеждни плантци, не могат да набавят същите средства, за да продължат с разплащането. Свито потребление, съкращения, орязани доходи, фалити... и капанът щраква. Не са виновни хората. Всеки си е разчел семейния бюджет и преценил на какво плащане може да издържи. Кой ти е очаквал, че калпавата антикризисна политика на сегашните толкова ще свие джоба?!

Просто не мога да не се съглася с Вас. По другите държави в следствие на глобалната криза банките фалират, а в България са на печалба, смях.

10 х Х имаш от мен ! Много точно казано дори и при положение , че почти няма български банки а само банки с български имена ! БНБ все пак не е банка а институция . Цитирам : Основната цел на БНБ е да поддържа ценова стабилност чрез осигуряване на стабилността на националната парична единица. Банката съдейства за създаването и функционирането на ефективни платежни системи и осъществява надзор върху тях. Тя е единственият емисионен институт в България и поддържа наличнопаричното обращение. БНБ регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. Банката осъществява изследователска дейност, събира, обобщава и анализира статистически данни.

Е как да не са на печалба, когато има всякакви такси : Такса добър ден - 50 стотинки, такса климатик - 30 стотинки, такса сметка - 30 стотинки, такса банкомат -1 лев. Като сметнеш в Бг поне 4 - 5 милиона хора ползват банките, само от такси печелят десетки милиони. Да са живи и здрави всички емигранти които се грижат за роднините си в БГ иначе мамата си трака. А тези пари са около 1 милиард, как мислите дали не са сложили и на тях някаква такса ? Не знам как спят нощем хора като онзи главоча на булбанк (не искам да му казвам името) ? А тези гръцки банки като обб, пиреос и миреос в скоро време ще глътнам водЪ. Търсете решение хора !

Принципно сте прав, но за криза по света се знаеше. Тук ни убеждаваха че кризата ще ни подмине. Голямата беда в момента е безработицата. Навсякъде назначават пенсионери, а хора на средна възраст не могат да си намерят работа. Е като не работят какви заеми да плащат.

В България бедите следват една след друга, просто нямат край. Явно трябва да се търсиш генерално решение на проблемите.

Което си е така, така си е ама и филма Господин за един ден , който не го вземаше на сериозно сега му дойде до главата. Как цял народ бедни изведнъж се събужда с по още един апатрамент?

Банките правят квот си щат, щот в договорите пише, че могат да правят квот си щат. Ако си подписал договор и банката те клеца според договора... ми да не си го подписвал. Купуваш си вазелин и търпиш. Може пък и да ти хареса в един момент. Ако банката нарушава договора - има съд. Жилищните кредити изкарват на пазара и абсолютно неплатежоспособни купувачи, вдигат цените на жилищата и ето ти го балонът. Аре някой икономист да сметне какви щяха да бъдат цените, ако нямаше кредити! Току виж се оказало, че много повече хора биха могли да си позволят жилище. А потребителски кредит... Да се заробиш ти, че да си купиш съдомиялна?! Като искаш жена ти да има нежни ръце, оди мий ти чиниите, вместо да си заробваш семейството! Най-добре да забранят жилищните и потребителските кредити. Пък познайте дали няма да паднат лихвите по бизнес-кредитите, като банките няма къде да си пробутат парите.

Абе, то в договорите може да пише много неща, друг е въпросът дали са законни и т.н. По закон трябва да има равноправие между страните в договорните отношения. А там където едната страна може да прави всичко, но другата има само едно право (да плаща), това не е законен договор. Да не споменавам изобщо конституцията и т.н. И какви са тези олигофренски предложения? Банките трябва да се вкарат в правия път! Държавата е крайно време да прояви малко държавност! Ние явно нямаме държавници, само подлоги.

Мизантроп

Ми още по-добре - според ЗЗД договор, противоречащ на законите е незаконен и няма сила или както там му викат адвокатите. Така че... айде на съд. Да. Държавата има задължение да регулира банките. И не, държавата не си изпълнява задълженията. Но по-голяма е силата на пазара - а пазара сме ние, включително и Вие. Аз имам познати, на които ми е неудобно да им кажа в очите кви глупости вършат, но те ги вършат. Хората непрекъснато вземат кредити, които е ясно, че няма да могат да обслужват. Карбовски го беше казал и беше прав, че Българите усилено се циганизираме на принципа "Вземай сега, плащай после!". Питам познати "Що го взе тоя заем, бе?". Отговарят: "Ми банката дава." И това е масово. Банките са виновни, че в лакомията си използват нашите глупост и алчност. Но това са си нашите глупост и алчност и ще си платим за тях. А това, че държавата ще се опита да спаси банките, като краде от нашите данъци, е ясно. И от нас и Вас зависи дали ще накараме и банките, и държавата да си платят за техните глупости. Банките - чрез пазара и съда. Държавата - чрез избори и протести. Гледайте гърците и французите!

Ами като взимаш пари на заем ще плащаш, какво значи незаконен договор? Договора е да вземеш пари при определени условия в един момент и да ги връщаш в друг, имаш ли представа за какво говориш изобщо? Ако искаш взимаш ако не - не. Никой не те насилва. Това, че българина не гледа и не мисли и после друг му е виновен предполагам също е грижа на държавата? Защото аз познавам хора, които от лакомия взеха кредити на времето да накупят апартаменти, коли и сега едва живеят, но не разбрах точно кой друг освен себе си могат да обвиняват? Конституцията ли?

Много точно казано!

Банковата система е виртуална,но превръща взимащите заем в реални роби.Това е съвременната форма на робство!Парите отдавна нямат златно покритие и никаква стойност.Отивате в банката ,правите залог,т.е. ипотекирате нещо,което има стойност,апартамент,земя и получавате един виртуален компютърен заем,демек нищо!Като не можете да го обслужвате ви взимат залога и оставате на улицата без собственост.

Не напразно 99% от сделките във Форекс търговията са спекулативни. Всичко е една голяма измама.

Който е взимал кредити да му мисли! Аз съм гледал Венецианският търговец и кредити не взимам!

Аз пък съм гледал Господин за един ден

Уж лошите кредите ръстът,а банките продължават да вдигат лихвите и хората още повече затъват,Пощенска Банка вдигна лихвите със 45пункта от 01.07.2011г.и край няма.

...И въпреки това всички, които се изредиха преди ГЕРБ, са хиляди пъти по-големи престъпници. СДС: с убиеца на селското стопанство - Филип Димитров; с "мегаприватизатора" на държавата Иван Костов; с мегализача на чужди военни з-ци П. Стоянов... НДСВ: с невижданото по наглост и размери крадене от държавата; БСП: със съучастието си във всичко това след набутването на България в НАТО и ЕС. Храните, водите, комуникациите (пътища и съобщения), енергетиката - всичко вече е в ръцете на дужденци. Самата ни земя вече принадлежи на вече на чужденци Как след тези престъпления в продължение на 20 години, мутрите, които са ги извършвали, обвиняват ГЕРБ, че правели същото?! И как след като всички са го правели, сега хората да не са като продадени роби на нови господари - колониалистите, които вече притежават страната ни барабар със собствените си банки в нея.

Ми ГЕРБ са чисто и просто продължението на по-горе изброените от теб неща. Кратко и ясно. Ако бяха по-различни, щеше вече за 2 години да си проличи. Но както виждаш става все по-гадно - бедните стават още по-бедни, а богатите още по-тлъсти и по-богати. Всички без изключение ни разиграват един постоянен театър, една турска сапунка, сериал!

Тази статия е една провокация! Вчера внимателно слушах Дянков - той се закле, че НЯМА криза в България! Той я бил преборил! Аз на НЕГО ли да вярвам или на някакви си цифри тука? Интриганти такива:)

Краси ти на мене ли ще верваш или на очите си :))

душите ни взеха...

е нали излизаме от кризата бе,защо така пак стана???!!!

Проблемните кредити са много по-висок процент от обявеното.Банките не предоставят пълната информация за влошените си кредитни портфейли на БНБ за да не ги провизират,и по този начин да влошават собствената си ликвидност.БНБ от своя страна се прави на "ощипана"въпреки,че знае всички хватки,които прилагат банките,като задбалансово двойно счетоводство,цедиране на кредити към дъщерни дружесва свързани с банката и т.н.Ситуацията е доста сериозна,но БНБ няма да допусне истината да се чуе - и с право....Фалшивата стабилност на икономиката ни се крепи на три стълба : Сила,страх и сервилност към ЕС.

Проблемът е в оценките на обезпеченията... Първата банка която започне да работи като заложна къща, т.е. да отпуска кредит на стойност 40% от оценката, но без да се интересува от доходите, ще избие рибата и ще стане най-богатата банка...Но БНБ объркват нещата като налага жестоки ограничения на банките по отношение на доказването на доходи... Защо не се отпускат кредити без доказване на доходи, но с ликвидно обезпечение... Имам апартамент с оценка 95 хил. Евро (голямо жилище в нова сграда)...Обиколих всички банки да се моля за кредит 20 хил.Евро с ипотека...Никой не ми даде...Всички разправят, че банките не работят като заложни къщи, а ги интересува да докажа как ще връщам кредита....Ами като имам нерегламентирани доходи и се осигурявам на минимална заплата, какво да правя?...Всички казват, че ако имах регламентиран доход, щели да ми дадат не 20хил, а можело цели 70хил.Евро да ми дадат....

Сега надявам се си осъзнал ползата да се осигуряваш на пълната ти заплата. Иначе е много просто. Между другото, ползите не свършват само с кредити.

ей тази държава гледа всичко да налапа ами ако съм жиголо къде да се осигурявам????

Ползата е само за банкерите и чиновниците, друже, ... да отделиш от залъка си и да понахраниш и тях ... нищо, че те ти се отплащат само с обещания

Истината е, че това правителство е не просто слабо. С тоя чиновник (С. Д.), пратен от Световната банка да управлява тяхната нова колония (нашата бивша държава) - то е направо чудовищно, безумно абсурдно и цинично в действията си да задуши всякаква възможност за работа на българите в България. Поразително е, че хората дори не си дават пълна сметка с какво стартира властването си тоя (полу)чужденец е нас: с драстични и нечистоплътно прокарани промени за иконочимеско загробване на обикновения българин - като започна с вдигането на осигурителните прагове, през умопомрачителни вдигания на налози, такси, отнемане на социални облекчения за болни, деца, възрастни, студенти и всевъзможни извратени начини да се пречи на хората да живеят от труда си. В момента цари пълна невъзможност да се работи честно. Колкото повече един човек (който е българин) би работил в момента у нас, толкова повече би се загробвал и потъвал в дългове. Тия хора направиха така, че да превърнат от всеки обикновен човек длъжник ПО ПРИНЦИП и ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. С безумните убийствени и всевъзможни "законно" "дължими" вземания, които изсипаха върху хората като лайнарка.

Много добре и правилно казано. А сега добави за десерт и монополистите от типа на Топлофикация! Идилия ли бе, та да го опишеш.

Пишете си просто глупости ,само за да пишете нещо ли Това правителство е най малко виновно за цялата система при която престъпниците от СДС+НДСВ+БСП+ДПС разпродадоха на безценица и банките , и всички структурни отрасли на България , и като за капак и допуснаха безконтролно в страната да нахлуят чуждите вериги , които досъсипаха работещите българи в сферата на дребната търговия От тук сега имаме над 35% неофициална безработица и огромен недостиг при плащането на пенсии и в соц област, защото чужденците само крадат И ГОСПОД не може да ви оправи, особено при тази световна криза

Госпожици, госпожи и господа Дир-ници - това е мнението, което трябва да бъде отличено от останалите и публикувано "най-отгоре" ! Старх ли ви е да го сложите там ?

Аз пък съм доволен. Четох преди 2 години как банките в САЩ бяха въвели условие за клиенти, които закъсняват с вноските по кредитните си карти. За тези от тях лихвата щяла бъде 13%, като медиите коментираха, че това е невиждана цифра в историята на кредитните карти. Тогава като се замислих осъзнах, че в България лихвите по кредитните карти не са били под 13%. Значи сме богати и няма за какво да се оплакваме! Щом с лекота взимаме заем, който ще го връщаме двойно, а България исторически не е имала възход по-голям от 5 години, си е всичко за наша сметка!

Грешка! Лихвите по кредитните карти в България винаги са били между 18-20%, отделно такси, наказателни лихви и какво ли още не. Ама друго си е да си мазен банкер.

Пич, ти четеш ли какво пише той?! "...лихвите по кредитните карти НЕ са били под 13%...". Човека ти го казва същото, ама дай да репликираме без да гледаме, а?

Как се става милионер ? 1 Регистрирате фирма 2 Теглите заем от името на фирмата 3 Продавате фирмата на някой циганин 4 Половината пари да ваши другата половина давате на служителя от банката с който сте в комбина 5 Пиете бърбън и се наслаждавате как простолюдшието драпа да ви догони с честен труд а всъщност изплаща по високите лихви заради Вашия заем

И това беше доста модно в последните години, ама от медиите истинските моди ги пропускат.

последно сега кое е?-оправя ли се чалгария или не?:):):)

По скоро се отправя към отвъдното.Чакай да минат изборите и ще видиш,едни външни заеми,едни фалити.

Който иска апартамент и има налични пари да чака началото на следващата година . Яд ме е,че сега си купих хубав апартамент евтино...Можело и по-евтино...

банките няма да се юрнат да разпродават на безценица обезпеченията по лоши кредити.. щото ще изгубят- много по-голяма далавера е да натоварят длъжника с нови заеми... при по-изгодни за банката условия. По история това сме го учили като крепостничество.

Има малка разлика. На банките им е все едно на колко ще продадат апартамента, защото разликата до заема си е за сметка на онзи, който е взимал кредита! А банките нямат сметка да бавят продажбите, защото си дават сметка, че цените няма да се вдигнат. Както се казва '97г и имотен балон минават веднъж. След това трябва друга идея.

прав си ,така хем не губят заложеното хем имат оправдания да заробят богатият Български народ и това под благият поглед на Българското уж правителство !Тук банките имат не виждане ,не чувани и не мечтани права ..да си променят лихвите,условията и таксите по вече сключени договори както и когато си поискат ! Що пък не ,сключили март месец на 6 % лихва и решили септември лихвата да е вече 9 а декември 12 ....какво им пречи ?

Искахте плазмичка за панелката - ей ви плазмичка! Искахте БМВ-це - на ви БМВ-це! Искахте телефон за 1500 лева - на ви телефон! Искахте жилище с вътрешна тоалетна - на ви! Ха сега плащайте, де!

Не ми пука.Никога през живота си нито съм вземал,нито съм давал заем.Давам само акъл.

Мозъчен донор

Не мой да бъде, нали уж некви лоши показатели се смалявали ала бала?

Истинските данни са много по-лоши! Но скоро всички кирливи ризи ще излязат на светло. Балончето ще се пукне най-накрая и при нас. Но по-лошото е, че банките няма да го отнесат много, а точно те трябва да си носят отговорността за не добре преценените кредити. Крайно време е в тази мутренска държава да се въведе фалит на частно лице. Едно време имаше една приказка - "Милиционер, доносник, милиционер, доносник", сега приказката е - "Банка, лихвар, заложа къща, монопол, корупция, банка, лихвар, заложна къща, монопол, корупция".

И как си го представяте това фалит на частно лице Взимаш 100 000 ,профукваш ги и като нямаш нищо ти се опрощават Или мислиш , че можеш да вземеш 100 000 и да купиш апартамент , ако падне цената , просто го оствяш Да , ама не банката тогава ще ти дава до 20% от цената , това веднага ще доведе до още по голяма стагнация на сектора и загуба на работни места В Америка го има този вид фалит , но там условията са съвсем други , в Европа почти не съществува

Ами представям си го много просто, но не и по начина, по който си го представяте вие. Няма нужда сега да откриваме топлата вода, нали. Не съществува само в САЩ въпросният фалит на частно лице. Впрочем, както си го представяте фалита на юридическо лице, ограничението на отговорността, та си го представете и на частно.

Какво стана бе, лакомии? Заеми за по 2-3 панелки, а? Държавата на панелките, апартаментните фирми и далаверите. Е, всичко си идва на място. Запознатите хора предупреждаваха, ама не. Нали лакомия надделява. И вместо управляващите да сложат в ред мошениците, които надуваха балона, гледаха самодоволно. Сега благодарение на това пострадаха не само заблудените хора ами и строителния отрасъл, имотните агенции и т.н. Сега гледам новата мода - Народиха се една камара фирми консултанти по европроекти. После като трябва България да връща пари, от "прекалено добрите" проекти, да бъдат така добри да си ги връщат консултантите, а не от моите данъци!

Много точно казано! И по повод консултанските фирми и аз видях една комедия. Обявили хората, че имат стотици успешни проекти, че правят проекти за мин. 100 000 и не знам си какво още, а като погледнеш къде се намират - ап. ХХ. Това е смешно от където и да го погледнеш. На такава фирма и старите галоши не бих дал да ми консултират.

"строителния отрасъл, имотните агенции и т.н." - Ти бъзикаш ли се? Тези са главните виновници и едни от най-големите мошеници. Да го кажа по-меко, не са по-малко съпричастни с останалите крадци и мошеници. А онези са консултанти по крадене на евро пари. Но ще си ги върнем и то с лихвите, не го мисли толкова, ще вземеш да си докараш някоя болежка.

Не се бъзикам, защото под изброените имах предвид, обикновенните хората, работещи там, а не тарикатите, които ги ръководеха. А за мислене, няма какво да го мисля. Аз отдавна не живея в България и нямам намерение една стотинка да инвестирам в държава, където е нормално фирмите да нямат елементарно самоуважение. Само за справка - цената на офис не е по-голяма от тази на апартамент!

напулно нормално!с всяка измината година лихвата расте на дадените вече кредити а лихвения процент е с ,,рекордно висок,, процент спрямо другите страни от еу. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Точно! А в същото време лихвите по депозитите са меко казано смешни.

Аз проблеми с лошите кредити нямам, да фалирват банките и ще се оправим на момента.

Банките няма да фалират. Хората се заробват за цял живот и с действащото в момента законодателство няма отърване.

какво отърване бе приятелю? та нали ти си теглил пари и после не си ги върнал. Банката ли ти е виновна че не можеш да си ги върнеш? или да ти подари парите щото ей така на тях им е през оная за твоето заемче? с такова мислене още по голяма криза ще удря.