Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването на 20 от овцете в стадото.

Заболяването не е опасно за здравето на хората.

„Отново става въпрос за много средства, с които трябва да компенсираме собствениците на тези овце. Това е поредна беда за нашите животновъди”, коментира земеделският министър Димитър Греков.

Той посочи, че компенсацията за тези заразени животни ще бъде според пазарни цени.

От Българската агенция по безопасност на храните са разпоредили мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Определена е предпазна зона около огнището на болестта "шарка по овцете и козите" с радиус три километра, в която влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград

Определена е и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на болестта, в която влизат населените места: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица, както и селата Любча, Црънча и Бръщен в област Смолян.

Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зони.
Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект. 

Екипи на Областната дирекция за безопасност на храните  и частнопрактикуващи ветеринарни лекари извършват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.

Българската агенция по безопасност на храните – Благоевград (БАБХ) има съмнение, че шарката е дошла от Гърция, каза за Агенция „Фокус” директорът на Агенцията в Благоевград д-р Атанас Григоров.