Желязков е обвинен за престъпление по служба. Според прокуратурата в периода 27.04 - 12.05 той не е осъществил контрол върху дейността на администрацията към МС по изпълнението на задълженията на печатница "Мултипринт" за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Въпреки задълженията си и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък.

Не е осигурил и строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора.

Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България, се казва още в официалното съобщение на прокуратурата.

Обвинението срещу Желязков беше повдигнато още през октомври, като тогава му беше определена и най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Той е единственият обвинен по скандалния случай с печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, разкрит в деня за размисъл преди предсрочните избори.