Това съобщи пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя уточни, че проверката за „Химко” ще започне с проверка на лицата, подали и споменати в сигнала, в това число Ян Аронов, неговата компания, както и споменатите в сигнала му лица.

В писмото се твърди за корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко" АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед, се казва в съобщение на МС.

Новината съобщи първо журналистът Сашо Диков в предаването си по телевизия BIT, като обяви, че в писмото се твърди, че съветник на Бойко Борисов и синдикът на "Химко" са поискали подкуп (два пъти по 500 000 евро) от американския инвеститор NIJ Group.

При опити за откриване на собственика на компанията Ян Аронов стана ясно, че фирмата, която искала да купи торовия гигант „Химко", няма уеб сайт, имейлът е безплатен и общодостъпен, посоченият номер е автоматичен факс, съобщи bTV.

Сигналът е разпореден за проверка на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Той е насочил сигнала към две прокуратури - на Окръжна прокуратура - Враца е изпратен сигнала с указания да се извърши проверка за длъжностни престъпления, както и за подкуп. А на Софийска градска прокуратура е разпоредено извършване на проверка с оглед твърдените данни за поискан подкуп в размер на 1 млн. евро. Незабавно е започнала проверка. Тя е възложена на ДАНС, каза Арнаудова.

Съветник на име Богданов не съществува в екипа на министър-председателя. Писмото за “Химко“ е съшито с бели конци, заяви пък Севдалина Арнаудова, медиен съветник на премиера Бойко Борисов. При нас това писмо постъпи в деловодството на 15 януари. Върху него започнахме да работим в петък, след като Сашо Диков зададе въпроси има ли такъв човек и участва ли той в приватизацията на "Химко”, обясни тя.

Още в петък прокуратурата трябваше да реагира и да отговори на писмото на Диков. Според мен малко закъсняха, допълни Арнаудова.

Според нея всеки може да подаде сигнал когато иска и докъдето иска.

"Ако ви кажа какви писма получаваме в деловодството - не само с подобно съдържание, но и със заплахи. Четем всеки един текст, всяко едно писмо"
, каза още медийната съветничка на премиера.

Със сигурност «Химко“ няма да се възроди, заяви по Нова телевизия икономистът Владимир Каролев. На въпрос какви са интересите на Пеевски и от къде са парите, Каролев отговори:

"Не е моя работа. Нито работя за ДАНС, нито за прокуратурата.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров “има опити отново да се качат на главата на премиера Борисов със случая “Химко“.

Въпросният сигнал и въпросният бизнесмен ми се струват доста мними. Тук става въпрос по скоро за опит да се създаде скандал“, каза той пред bTV.

Димитров определи писмото от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов с инвестиционни намерения към "Химко“ като несериозно и опит за скандал. Според него "Химко“ при определени условия може да заработи, но не и в момента при тази цена на газа.