Преди това президентът потвърди подкрепата на САЩ за Япония и Южна Корея в телефонни разговори с техните лидери.

САЩ предприемат действия за засилване на способността си да възпират нападения на Северна Корея с балистични ракети и да се отбраняват от тях, като използват целия диапазон на своите военни възможности, обяви Белият дом.

"100 процента с Япония"

Тръмп е казал по телефона на японския премиер Шиндзо Абе, че САЩ "са сто процента с Япония" след севернокорейските изпитания на балистични ракети, предаде Ройтерс.

Абе заяви пред журналисти днес, че с Тръмп са единодушни: тези действия на Северна Корея са очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и предизвикателство против регионалната и международната сигурност.

"Президентът Тръмп ми каза, че Съединените щати са сто процента с Япония и че иска тези думи да бъдат предадени на японския народ - заяви японският премиер. - Той каза, че иска да му вярваме стопроцентово, на него и на Съединените щати."

САЩ вече инсталират щита THAAD в Южна Корея

Американски военни започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, ден след като Северна Корея изстреля пробно четири балистични ракети, предаде Асошиейтед прес.

Снощи за тази стъпка съобщи предварително Белият дом.

Плановете за разполагане на спорната система разгневиха не само Северна Корея, но и Китай, който вижда заплаха за сигурността си в нейните мощни радари, отбелязва АП.

Някои либерални политици в Южна Корея също смятат, че ползите за сигурността от разполагането на системата ще бъдат подкопани от влошаване на отношенията с Китай и Русия.

САЩ и Южна Корея искат системата за противоракетна отбрана да бъде в оперативна готовност до края на годината.