Измененията подкрепиха народните представители от ГЕРБ и независими, депутатите от Коалиция за България бяха "против", представителят на Синята коалиция се въздържа, предаде БТА.
От ДПС не гласуваха, а депутатите от "Атака" не присъстваха в залата. На днешното заседание стана ясно, че ГЕРБ не получава подкрепата на нито една парламентарна партия за предложените промени, допълва БНТ.

Преди това Алиосман Имамов от ДПС предложи временната комисия да преустанови работа до местните и президентските избори. Според него има опасност промените да се превърнат в обект на предизборна пропаганда.
Предложението му обаче не срещна подкрепа от членовете на комисията. Затова Имамов обяви, че депутатите от ДПС оттук до изборите няма да участват в обсъждането на законопроекта.

На заседанието на временната комисия присъства министърът на финансите Симеон Дянков и управителят на БНБ Иван Искров.

Министър Дянков отбеляза, че в тази криза сме свидетели на един феномен - страните с най-консервативна и стабилна финансова политика са всъщност тези, които първи излизат от кризата, и са с най-голям растеж в момента.

"Със закрепването на фискални правила България се лишава от възможността да реализира догонваща финансова политика и да достигнем страните от ЕС", посочи Янаки Стоилов от левицата. Предлагате ни не само бедността в България да продължи, но и крайното социално разделение да се задълбочава, добави той.

Според Румен Овчаров замразяването на преките данъци и ограничаването на публичните разходи може да доведе до финансова нестабилност в определени моменти, а не до финансова стабилност.
По думите му плоският данък е временно средство, което се използва от икономики, които искат да догонят други икономики. Ние искаме да го увековечим в конституцията, не мисля, че това е нормално и е редно, отбеляза той.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция посочи, че не могат да подкрепят законопроекта в частта му, която предвижда промяната на данъчните закони да се приема с квалифицирано мнозинство. Как ще управлява това правителство - избирате го с обикновено мнозинство от 121 депутати и след това му "връзвате ръцете" да променя някои видове данъци с гласовете на 160 депутати, посочи Михайлова.

Какво предвиждат промените
Промените предвиждат в конституцията да бъде записано, че закони, с които се установяват нови видове данъци върху доходите или печалбите, или се променят данъчните ставки на съществуващите преки данъци, се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители.
Предлага се още допустимият размер на бюджетното салдо, при който Министерският съвет изготвя и внася в парламента закона за държавния бюджет, да бъде установен в закон.

Във връзка с обсъжданите изменения на конституцията в парламента са предложени и промени в Закона за устройство на държавния бюджет. Измененията предвиждат максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма да не може да надвишава 40 на сто от прогнозния БВП, а дефицитът по консолидираната програма да не бъде над 2 на сто от БВП.

Последна актуализация в 14.00 ч.