Трябва да водим война с Aedes aegypti, преносители на треската „Денга“, „Чикунгуня“ и „Зика“, написа Русеф на своя профил в „Туитър“.

„Тъй като нямаме ваксина срещу вируса „Зика“, войната трябва да се концентрира върху елиминирането на развъдниците на комара. Да се отървем от „Зика“ е отговорност на всички нас“, написа още президентът на Бразилия, цитирана от Ройтерс и "Фокус".

Бразилското здравно министерство съобщи, че вече са отбелязани 4120 случая на бебета с микроцефалия. Здравните служби се опасяват, че рядко срещащата се малформация на главата може да е свързана с разпространявания от комари вирус Зика, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Потвърдени са само 270 от случаите, а в 462 микроцефалията е била изключена. 3448 случая все още се проучват.

Случаите на зараза са регистрирани за периода от 22 октомври до 23 януари. Министерството уточни, че лабораториите се опитват да определят дали има връзка между вируса Зика и случаите на микроцефалия. Малформацията може да се предизвиква и от фактори като херпес, рубеола или сифилис.

Здравните служби в Хелзинки съобщиха, че финландски турист може да се е заразил с вируса Зика след посещение на Малдивите. Епидемиологът Джуси Сане от Националния здравен институт уточни, че инфекцията е била в лека форма и на мъжа е било разрешено да се върне у дома си, след като получил медицински грижи през юни 2015 година.

Това е първият случай, в който заболяването със Зика се свързва с Малдивите.

Вирусът съществува отдавна в Африка и в Азия и предизвика тревога, след като се появи в Бразилия миналата година.

Петима португалци са се заразили със Зика след посещение в Бразилия, съобщи Франсишку Жорже, директор на Националния здравен институт. Той добави, че е много вероятно да има и един случай на заразяване на португалец, посетил неотдавна Колумбия. Неговият случай обаче още не е потвърден.

Всички болни са възрастни, уточни Жорже, без да съобщи повече подробности.

Европейските здравни служби казват, че очакват да видят случаи на зараза с вируса Зика сред пътуващи, но смятат, че е малко вероятно вирусът да продължи да се предава в Европа.

"Зика" достигна Европа >>