Смъртта на 22-годишния младеж е настъпила вчера в болница в Синсинати, щата Охайо, уточни семейството му в съобщение, цитирано от Ройтерс и БТА.

"За нещастие ужасяващото отношение на севернокорейците към сина ни направи така, че да не бъде възможен никой друг изход освен трагичният, който се случи днес (т.е. 19 юни)", пишат близките на студента.

Лекари съобщиха, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания, отбелязва Франс прес. Версията на Пхенян беше, че е изпаднал в кома поради хранително отравяне.

Уормбиър беше осъден на 15 години затвор с тежък режим в Северна Корея за подривна дейност, след като през сълзи призна, че се опитал да открадне пропагандни материали, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп осъди "бруталния режим" в Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Пхенян, след като вчера почина Ото Уормбиър, предаде Франс прес.

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп, малко след като семейството на 22-годишния студент съобщи, че той е починал в болница.

"Това е брутален режим", подчерта Тръмп по адрес на КНДР.
 
Доналд Тръмп изрази решимост "да попречи невинни да изживяват подобни трагедии в ръцете на режими, които не спазват върховенството на закона или най-елементарното благоприличие".

Президентът добави:

"Няма нищо по-трагично за родители от загубата на дете в разцвета на живота. Нашите мисли и молитви са със семейството на Ото, приятелите му и всички, които са го обичали".