От началото на годината до сега има 19 пътнотранспортни произшествия с 12 ранени с участието на велосипедисти. 19 велосипедисти са претърпели пътнотранспортно произшествие.
Миналата седмица например велосипедистка премина на червен светофар и се блъсна в полицейска кола на „Орлов мост“, а това доведе до големи задръствания на булевард "Цариградско шосе".

"Не искаме да чакаме да загине велосипедист, за да предприемем действия, затова започваме да извършваме превантивни проверки от утре”, каза Богдан Милчев пред агенция "Фокус".

Той заяви, че едно от най-честите нарушения, които велосипедистите извършват, е да пресичат пътното платно в движение върху пешеходната пътека, което е забранено. "Велосипедистите трябва да преминават пешеходната пътека пеша, трябва да слязат от велосипеда и да преминат като пешеходци, защото другото е изключително опасно. Отнемането на предимство е друга честа причина за инциденти. Когато се движат по пътя, за велосипедистите важат всички правила за движение, както за  останалите моторни превозни средства", посочи инспекторът.

Наши екипи ще стоят и ще извършват проверки – ще ги проверяваме дали са им изправни спирачките, звънецът, дали имат устройство за излъчване на бяла или жълта светлини отпред и червена светлоотразителна отзад, бели и жълти светлоотразители и светлоотразяващи елементи отстрани на колелата – това са задължения за оборудване на велосипеда за всички, които го ползват, посочи инспектор Милчев.

„Велосипедистът е длъжен да се движи винаги възможно най-близко до дясната граница на платното за движение в посоката на движение. Това трябва да се каже на водачите.
На велосипедистите е забранено да се движат успоредно до друго колело, т.е. когато са двама или повече, велосипедистите трябва да се движат задължително един след друг, не трябва да управляват без да държат кормилото или да го държат с една ръка или да освобождават педалите.

Не трябва да се движат непосредствено в близост до друго пътно превозно средство. Наблюдава се някой път велосипедисти карат зад камиони, зад автобуси. Не трябва да се теглят или да теглят предмети с колелото”, каза още инспектор Милчев.

„Лятото ще насочим изключително много нашите усилия към най-уязвимите участъци в движението, каквито са пешеходците, велосипедистите и мотористите. Тази година искаме да обърнем внимание на всички велосипедисти”, обясни още инспектор Богдан Милчев.

До края на 2012 г. велоалеите в столицата ще бъдат два пъти повече, според плановете на общината. Така обособените трасета за велосипедисти ще надхвърлят 35 километра. Допълнителни 13 километра велоалеи ще бъдат построени като продължение на вече направените.