Хиляди вярващи се бяха събрали в главния московски храм „Христос Спасител”, където празничното богослужение за Рождество Христово оглави руският патриарх Кирил. Като посочи, че 2011-а е била година на немалко изпитания той изтъкна, че главните трудности лежат не в материалната, а в духовната плоскост: "Ако враждата, природните и техногенни катастрофи превръщат нашия свят в руини, то безнравствеността и грехът ни разяждат отвътре, превръщайки ни в духовни инвалиди. Именно с тази опасност най-напред трябва да се борим".

По традиция на тържествената служба в храма „Христос Спасител” присъства президентът Дмитрий Медведев заедно със съпругата си. Премиерът Владимир Путин посрещна Рождество Христово в своя роден град Санкт Петербург, където се присъедини към вярващите на тържествената служба в Спаско- Преображенския храм. Именно там през 1952 г. той е бил кръстен тайно, за да не разбере баща му, който по думите на Путин е бил последователен и строг член на КПСС.

В днешно време 2/3 от руснаците празнуват Рождество Христово и броят им през годините непрекъснато нараства, сочат данните от публикувана днес социологическа анкета.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил днес призова правителството да се вслуша в исканията на протестиращите за свободни избори, предаде Асошиейтед прес. Патриарх Кирил предупреди, че Русия не може да си позволи още една революция. Той отбеляза, че "правителството трябва чрез диалог и вслушване в обществото да коригира политическия курс и тогава всичко ще бъде наред". По думите на патриарха, цитиран от ИТАР-ТАСС, ако властта остане нечувствителна към протестите на гражданите, то това е много лош признак - признак за неспособността на властта да се самонастройва. "Властта трябва да се приспособява, включително и да възприема сигнали отвън", каза патриарх Кирил.

Десетки хиляди руснаци протестираха срещу резултатите от парламентарните избори миналия месец и призоваха да бъде сложен край на управлението на премиера Владимир Путин, припомня АП. Трети протест е насрочен за 4 февруари - месец преди президентските избори, на които Путин се надява да се върне на президентския пост поне за още шест години.

В Сърбия също се празнува Коледа. На връх празника президентът Борис Тадич коментира, че никога няма да признае независимо Косово.