Милев и Пърлев бяха задържани заедно с другите двама зам.-кметове на Община Тетевен Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов на 17 март при операция на ДАНС. Последните двама обаче бяха освободени след 24 часа в ареста.

Вчера от длъжност е бил отстранен и заместникът му Детелин Пърлев.

По-късно Окръжният съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" на Милен Милев, предаде БТА.
Мотивът на съда е, че е налице опасност обвиняемият да извърши престъпление. Защитата ще обжалва мярката.

Окръжната прокуратура в Ловеч е повдигнала срещу Милен Милев и Детелин Пърлев две обвинения в престъпление по служба. Те са привлечени като обвиняеми за извършени длъжностни престъпления за периода април 2012 - август 2013 г.

В съдебната зала прокурорът Валентин Вълков заяви, че са налице данни и доказателства за извършено престъпление. По думите му през март 2012 г. е сключен договор за снабдяване с храни детските заведения на територията на община Тетевен.

Две седмици по-късно договорът е прекратен, тъй като Агенцията по безопасност на храните е установила, че фирмата не отговаря на новите изисквания.

След това е следвало незабавно община Тетевен да открие нова процедура по възлагане на обществена поръчка. За това има докладна записка от заместник-кмета Левчана Хаджиева до кмета Милев.

В такава процедура обаче не се влиза в продължение на година и шест месеца. През този период фирмата продължава да доставя храна на детските заведения без договор и без възлагане - до август 2013-а.

Оттогава насам е започнало доставянето на храна от друга фирма, която според Вълков е със същия представител като на предходната.

По данни на прокуратурата и двете фирма са свързани с близки на приятелката на Милев, което самият той призна пред журналисти по-рано днес.

"Как да се хранят децата от разваляне на стария договор до сключване на новия", попита пред журналисти обвиняемият Милен Милев.

Той не отрече, че втората фирма е имала връзка с близък на жената, с която е живеел на семейни начала.