Вчера вечерта река Берсковска преля, събори три моста и наводни десетки къщи, до някои от които нямаше достъп.
В града е обявено бедствено положение, докато дъждът не спре и нивото на водата не се понижи.

Областният управител на Монтана Нина Петкова заяви пред "Фокус", че на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството в няколко села в района.

Имаме предписание на Регионалната здравна инспекция, че водата в Берковица не годна за пиене, обяви пък Теодора Иванова, пиар на общината.

Тя призова жителите на Берковица да използват бутилиран вода от търговската мрежа.

Имаме готовност за действия през нощта, екипите ни работят съвместно с полицията и Гражданска защита. Надяваме се да можем да контролираме нещата и да няма приливна вълна от води от Балкана”, каза още Илиева.

Улиците, които са непроходими остават затворени, защото на места асфалтът е изкопан. Създадена е организация на движението в други части на града, за да могат хората безпроблемно да се приберат от работа.

През почивните дни администрацията в Берковица ще работи, за да могат жителите на града, които са пострадали от наводнението, да подадат молби за помощи от дирекция „Социално подпомагане”.

Предстои да започне работа комисия за оценка на щетите. На общинско ниво ръководството ще прецени в зависимост от щетите какви обезщетения ще получат най-тежко пострадалите.

Открита е дарителска сметка на Община Берковица:
BG76UBBS80021023043340
BIC: UBBSBGSF

По-рано през деня преля язовир Добри дол в община Първомай и 30 къщи бяха наводнени. Около 80 души са евакуирани.

Пороят причини проблеми и в Бургаско. Главен път Бургас-Созопол бе затворен за няколко часа от кв. “Крайморие” до Черноморец поради обилния дъжд и придошлия речен поток в района на парк “Росенец”.
Образувала се бе двуметрова непреодолима водна преграда, в която попаднаха и четирите ленти от главния път. Движението в двете посоки бе блокирано и се образува автомобилна колона от и за Бургас.

60 души пък бяха блокирани за около час на остров Света Анастасия. В крайна сметка кораб успя да акостира на острова и хората бяха откарани в Бургас. Заради намалена видимост пристанището беше затворено за маневри на кораби и лодки за няколко часа, но забраната вече е отменена.

Тролеите в града спряха заради проливния дъжд, който превърна улиците в реки и наводни множество участъци, на места с около 30 см вода.

Наводнени бяха и улици в Сливен и в Севлиевско.

По данни на Басейновите дирекции и експлоатационните дружества в страната няма преливащи язовири, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Водните нива се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател.
В областите Видин, Монтана, Враца, Габрово, Велико Търново и Търговище обаче са повишени водните нива в речните легла.

По данни на НИМХ през нощта и утре сутринта по-интензивни ще са валежите в Северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина 30-40 л/кв.м, като локално може да достигнат и до 50 л/кв.м., като и за 6 септември продължава да е в сила жълтия код за седем области. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, с очаквани сумарни количества между 5 и 15 л/кв.м.