След около 40-минутен проливен дъжд вчера, река Берковска излиза от коритото си и понася всичко по пътя си. В резултат са особено пострадали берковските квартали „Беговица” и „Заряница”. Достъпът до около 80 къщи е невъзможен, една е полуразрушена. Има бедстващи и евакуирани хора. Създаден е кризисен щаб.

Вижте снимки >>>

Три моста са неизползваеми след наводнението – те са залети от вода, а един е с отнесени парапети. Един трафопост е наводнен, а от ЧЕЗ са спрели електрозахранването в някои райони на Берковица заради риск от токови удари.

Тежко е положението и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.

Без ток са и 10 села в община Георги Дамяново. Едно село е с откъснат довеждащ водопровод, а 7 са без транспортна връзка, съобщи кметът на общината Дилян Димитров, цитиран от "Фокус".

Аварийни екипи на ЧЕЗ, съвместно с представители на Гражданска защита и Областната администрация, правят опити да преминат през наводнените участъци и да започнат ремонтни дейности.

Поройните дъждове са нанесли щети и в община Чипровци. Къщи са наводнени в село Говежда, община Монтана, след като приток на река Огоста е прелял.

151.6 литра на квадратен метър е количеството на дъжда в село Говежда, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.

Бургас също е под вода

Проливен дъжд потопи Бургас. Централната улица е залята. На места водата достига близо половин метър, предаде "Топ новини".
Изключително критична е ситуацията около Гаровия площад. Местната власт призова шофьорите да не минават от там. Над 50 сигнала са получени за наводнени сгради и търговски обекти.

Около 50 души са били блокирани от пороя на остров "Света Анастасия", но след като вятърът е отслабнал, са транспортирани към сушата.

В община Първомай преля язовир

Язовир "Добри дол" в община Първомай е прелял тази сутрин от падналото голямо количество дъжд от около 108 л/кв.м., съобщи "Фокус".

Кметът на общината Ангел Папазов заяви, че 30 къщи в село Добри дол са залети от водата, а около 30 души са евакуирани. При направения оглед от специалисти е установено, че язовирните стени са здрави.

Наводнени къщи и разрушена инфраструктура в Сливенско

Над 74 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в Сливенско през последните две денонощия. Продължава отстраняването на пораженията по инфраструктурата и частните имоти, нанесени от краткотрайния, но проливен дъжд.

По пътищата в местността "Селището" и селата Тополчане и Сотиря са разпилени инертни материали. Най-големи са щатите в частните имоти в двете села, порежения има и в село Мечкарево. По поречието на Дюлева река в Сливен  е отнесена част от  бреговата ивица, частично е разрушен водосток и има наводнени имоти.

Потоп връхлетя и севлиевското село Горна Росица. Поройният дъжд, излял се снощи над района, е наводнил над 100 къщи, приземни етажи, дворове и издавил десетки домашни животни, съобщи “Габрово Нюз”. Жертви и пострадали хора няма. Евакуирани са 10 души.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната за днес, съобщиха от НИМХ към БАН. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.
Очакват се интензивни дъждове, като количествата да са 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?

Изпратете и ваши снимки от бедствието тук>>