В началото на месеца се разбра, че разпратените до медии разговори, в които са замесени двама членове на ВСС - Ситнилски и Румен Боев, както и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково, и Емил Христов – апелативен прокурор на Бургас, са направени със законни СРС.

От разговорите личи лобизъм при избора за членове на ВСС от прокурорската квота, конкретно за Ситнилски и Боев.

Затова освен Ситнилски, от Етичната комисия на съвета бяха изслушани още Емил Христов, Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова - председател на Окръжния съд - Хасково, която също участва в записаните разговори.

По думите на Камен Ситнилски на делегатите от прокурорската квота трябва да бъдат зададени два въпроса: "Някой въздействал ли е, манипулирал ли е вота?" и "Кой е този някой?".

Бившият зам.-главен прокурор призна, че би напуснал ВСС само и единствено ако се докаже, че наистина е имало манипулиране на вота.

Ситнилски добави, че няма притеснения и призовава прокурорите да се държат един за друг.

"Ние сме една от гилдиите, които имат най-малко защитници. Аз сигурно съм неудобен, но не знам на кого. Това ми прилича на атаката през 1992 г. срещу мен. Лицата са други, интересите същите", коментира бившият зам.-главен прокурор.

Ситнилски смята, че случващото се в момента е опит да бъде обезглавена съдебната система, че някой очевидно преследва други цели и това е обяснението заради протестите и спекулациите на тема СРС-та напоследък.

Останалите изслушани от Етичната комисия също отричат да е имало предварителни уговорки за избора на Камен Ситнилски и Румен Боев.

Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов отказа да обясни пред журналисти какви въпроси са му задавани и допълни, че няма представа за какво се води срещу него досъдебно производство.

Христов отрече да е имало предварителна уговорка
за подкрепата на Камен Ситнилски, но заяви, че е упълномощен да гласува за него и за Румен Боев. 

Че няма манипулация при вота потвърди и хасковският окръжен прокурор Иван Ванчев. Той отрече да има привиквани прокурори или такива под натиск и допълни, че изнудвания, обещания или тайни договорки няма.

"Чист съм пред съвестта си", каза Ванчев и допълни, че с Камен Ситнилски е имал както професионални, така и лични разговори, които се базирали на старото им познанство.

Иван Ванчев допусна, че хасковският регион може би е интересен дори за службите, защото там се намира външната граница с България. Той коментира, че няма да се учуди, ако излязат нови СРС-та, но едва ли в тях ще има нещо скандално.

Председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова видя в последния СРС-скандал сред магистратите опит да бъдат дискредитирани конкретни личности от самата система. Тянкова коментира ситуацията и я определи като подборен обстрел и като първа жертва посочи Камен Ситнилски.

Тянкова уточни, че всъщност целият хасковски регион е подкрепял Боев при издигането му за кандидат. Хасковската съдийка определи публикациите в медиите като внушение и манипулация, а начинът, по който се изнасят разговори като тежко наследство на службите и прокуратурата. Тя нарече изтичащите СРС-та към медиите - "контролирана доставка".

Очаква се Етичната комисия да вземе решение по случая в сряда на извънредно заседание.