На 6 август служебното правителство на Росен Плевнелиев трябва да бъде представено официално.

С финансите на държавата вероятно ще се заеме подуправителят на БНБ Калин Христов, предаде Нова тв, уточнявайки, че информацията е вероятна, не сигурна.

Христов беше финансов министър и в предишния служебен кабинет. И предвид кризата с КТБ и въпреки спадналото напоследък доверие в БНБ, името му продължава да е най-спрягано и за служебен премиер.

Почти сигурно и без изненада, вицепремиер и министър на регионалното развитие се очаква да бъде Екатерина Захариева.

Освен, че вероятно ще се наложи да се справят с неактуализиран бюджет, министрите ще борят и други финансови проблеми. Един от тях е здравеопазването. За втори път в рамките на два месеца с кризата там ще се справя професор Николай Петров - служебен здравен министър в кабинета на Марин Райков, сега - директор на Военно-медицинска академия.

Сериозни усилия президентът иска да се насочат и в друга сфера. „Има нужда от промяна в подхода в енергетиката”, смята Плевнелиев.

Името на министъра, който ще сменя подхода, все още не е ясно. Нова ТВ научи обаче, че енергетиката и икономиката ще бъдат разделени в две различни министерства и за тях ще отговарят двама души.

Приоритет на служебния кабинет ще са и европейските пари. Както призова президентът: „Да се обърнем към Еврокомисията, да вдигнем доверието в България, да отпушим замразените еврофондове”. Доверието на държавния глава за тези въпроси държи вицепремиерът в миналия служебен кабинет Илияна Цанова. Нейният пост не е сигурен заради лични мотиви.

За външните въпроси зад вратите на президентството пък се коментира Соломон Паси, който вече е бил на този пост по времето на НДСВ:

„Не са водени разговори с мен. Аз съм в Бургас, занимавам се с децата и ме хващате във водата. Не знам така да стават тези неща”,
коментира Паси по телефона.

За разговори отрече и човекът, на когото стана ясно, че се гласува доверие да се справи с основната задача, изборите – небезизвестният десен политик Йордан Бакалов. Той каза само, че снощи се е прибрал от Гърция и не пожела да коментира повече.

Вариантите за транспорта са няколко. Например Николина Николова - бивш заместник-регионален министър в правителството на ГЕРБ, но Кристиан Кръстев е най-логичното решение, коментират зад стените на президентството. Той заемаше същия пост преди по-малко от година.

Като сигурно име се спряга и това на Петър Стойчев, макар че и той като колегите си, не пожела да коментира вярно ли е или не.

Източник от БСП съобщи за "24 часа", че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на правителството в четвъртък.

Същевременно при посещение в Пловдив, държавният глава обяви, че служебното правителство ще бъда излъчено навреме, а целите и приоритетите, които ще следва в работата си то, ще бъдат оповестени на 5 август. Плевнелиев каза още, че служебното правителство ще бъде съставено от демократи и проевропейци.