20-годишният Хамид, брат на съпругата на атентатора от Париж Шариф Куаши, бе задържан у нас по пътя му към "Ислямска държава".

Той влязъл в България на 26 юли, а на 28 юли през нощта минал безпроблемно границата ни на ГКПП-Капитан Андреево с намерение да влезе в Турция, където обаче бил задържан заради наложена му забрана да влиза в страната.

На днешното заседание на Софийския градски съд по делото за екстрадицията му Мурад Хамид пожела то да бъде гледано при затворени врати без присъствието на журналисти. Това искане обаче не беше уважено от съда, съобщиха БТА и БНР.

Освен това 20-годишният мъж поиска незабавна екстрадиция във Франция. Според неговите думи в следствения арест са се държали с него като с куче и не му давали напитки.

Това обаче беше опровергано от прокурора Цветанка Борилкова, която след заседанието увери, че лично е говорила с началника на ареста и той я уверил, че всичко е нормално.

Според нея има сигурни доказателства, предоставени от френската прокуратура, че Хамид е възнамерявал да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, включително и данни, че преди да отпътува от Франция на 27-ми юли е посещавал джихадистки сайтове.

По закон Мурад Хамид разполага с три дни, в които може да се откаже от решението си.

Софийският градски съд ще се произнесе окончателно следващата седмица, след изтичането на тридневния срок.

За известно време 20-годишният Хамид беше заподозрян, че е третият от терористите, атакували "Шарли ебдо" през януари 2015 г., заедно с братята Куаши, но се оказа, че има алиби - бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиери и бързо е оневинен. На 25 юли обаче семейството му обявява, че е изчезнал и че може да е потеглил към Сирия или Ирак.