Това съобщи министърът на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Те идентифицираха и атакуваха позиция на тежки оръжия, застрашаваща кюрдските сили и впоследствие атакуваха пикап на "Ислямската държава" в същата зона", заяви той пред Би Би Си.

И двата самолета "Торнадо" вече са се завърнали благополучно в базата си и според първоначалната оценка на атаката и двата удара са били успешни", добави той.

Днес екстремистката групировка "Ислямска държава" разпространи нов запис с похитения британски журналист Джон Кантли.

Миналата седмица британският парламент разреши нанасянето на въздушни удари по цели на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак. И Дания и Белгия се включиха с изтребители.

Междувременно българското служебно правителство обяви какво оръжие е изпратено от България в помощ на кюрдите в Северен Ирак за борба с джихадистите от "Ислямска държава".

Военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси.

Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева, се казва в официалното съобщение на МО.

Това става, след като на 18 септември Министерският съвет е приел Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Ирак.