Той препоръчва хората, които са яли от заразените яйца, задължително да си направят изследване.

Един от съветите на специалиста е по принцип яйцата да се мият добре непосредствено преди употреба.

"В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни той.

По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура.

"Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата”, добави експертът.

Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.

Яйцата от Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела, са изтеглени от пазара и ще бъдат унищожени, обявиха от фирмата-вносител.

От компанията показаха пред bTV документ, че яйцата са изследвани и в тях няма салмонела. Българската агенция по храните обаче забрани продажбата им заради подаден от Холандия сигнал.

Въпросните яйца са с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите) и от агенцията призоваха хората да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от които са ги закупили. Върху опаковката на яйцата е маркиран и номера на пакетиращия център, който е PL 30225901 WE.

От БАБХ вече обясниха, че няма доказателства за солмонела за въпросните яйца, а само съмнение, но практиката е такава - дори ако има съмнение да се изтеглят яйцата. Първата информация за заплахата е дошла от Холандия, където имало засегнато едно семейство, но няма конкретни данни.

От БАБХ също призоваха хората, ако имат съмнения, че са се заразили, да отидат на лекар.