Причината за инцидентите е недостатъчна оценка на ситуацията, въпреки предупрежденията, че времето се разваля и се очакват голямо вълнение и вълни. Обстановката е била много напрегната и сложна. На двете места е имало по две деца, допълни кап. Вълков, цитиран от "Фокус".

Първият сигнал за бедстващи е получен около 16.30 часа вчера, предаде bTV. Рибарска лодка се е притекла на помощ на четирима души, от които две деца, които са се разхождали със скутер край остров Свети Иван.

 Няколко часа по-късно, отново в същия район, ветроходна яхта "Олипм" с 6 възрастни и 12-годишно дете, засяда край скалите заради силния вятър от 18 м/сек. Хората подали сигнал за бедствие на тел. 112 около 19,50 часа. Яхтата се блъснала в подводни камъни, корпусът се пропукал и тя започнала да се пълни с вода и потънала в района на остров Св. Иван. Бедстващите успели да слязат на сушата, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, съобщиха по-късно от МВР. Достъпът до тях бил затруднен заради силния вятър и вълнение на морето и те били спасени около 21,40 ч.
 
Яхтата "Олимп" е собственост на Техническия университет и през лятото се използвала за излети от студенти и преподаватели.  Плавателният съд е бил в техническа изправност, съобщи за БНР ректорът на Техническия университет в София проф. Марин Христов. "Яхтата не е имала никакви проблеми. Преди всеки сезон задължително минава на специални прегледи. Капитан е бил Иван Иванов. Това е наш преподавател във физкултурата, който вече е пенсионер и е най-опитният от хората, които се занимават с това. Поне от 25 години никога не съм чувал и за най-малък проблем с яхтата. Сигурно е, че е била в ред", уточни проф. Христов.

След сигнала за инцидента с яхтата е поллучен и сигнал, че бедстват и двама рибари, заседнали на запад от Созопол. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, те са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация "Спасител 4" и кораба на Регионален граничен сектор - Бургас. Двамата са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали.

По-късно са спасени и трима възрастни с дете, заседнали с лодка, отново край Созопол.

"Късмет са имали тези хора, че успяхме да ги извадим, на толкова много места, с нашия катер”, допълни Жельо Вълков.
Той добави, че проверката ще установява дали някой от плавателните съдове не е управляван от неправоспособен. Ако се докаже такова нещо, може да се стигне до глоби и административни актове, цитира го БТА. Всички са били на малки плавателни съдове, които могат да се управляват лесно при вълнение до 2 бала. Снощи обаче вълнението е стигало на моменти до 4 бала.

"Най-важното в такива моменти е абсолютно всички да имат спасителни жилетки, да бъде сигнализирана бреговата охрана за състоянието, в което се намира плавателното средство и да не се паникьосват. Най-важното е въобще да не влизат в такова време, защото е божа работа дали ще излязат", коментира и началникът на Водноспасителната служба на бургаския плаж Николай Иванов.

В планината
Заради лошото време не липсваха и инциденти в планината. Майка и дъщеря са се загубили в района на връх Канарата в Рила към 20 ч. В Пирин други двама туристи объркали пътя край Кременските езера и потърсили помощ. И двете операции са продължили до сутринта, като бедстващите туристи са били спасени. От Планинската спасителна служба предупреждават, че условията за туризъм не са подходящи, защото на места тмпературите са около 5 градуса и има мъгли.