Собчак ще иска отстраняването на Путин от изборите

stat
15:13  |  14 февруари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Ксения Собчак Ксения Собчак
Сн.: YouTube

Кандидат-президентът Ксения Собчак реши да оспори във Върховния съд на Русия регистрацията на Владимир Путин за изборите на 18 март.
Това се съобщава на страницата на нейната предизборна кампания във Фейсбук. Според информацията там, документите за това ще бъдат внесени до няколко часа в съда.

Възражението на Ксения Собчак е конституционно.

"Според руската Конституция Путин няма право да се кандидатира за тази длъжност, защото вече е бил президент и то два мандата подред. Смятам, че съглашението между Путин и Медведев през 2011 година е уникално признание на две висши длъжностни лица в заговор за безсрочно или дългосрочно овладяване на президентската институция", се казва още в съобщението.

Централната избирателна комисия на Русия регистрира Владимир Путин на 6 февруари. Той вече е бил президент два мандата един след друг - от 2000 до 2008 година. След това президент става Дмитрий Медведев, а Путин се връща на поста през 2012 година.

Намерението на Собчак предизвика светкавичен отговор от Централната избирателна комисия на Русия. Оттам заявиха ,че темата за двата мандата на Путин и Конституцията е "затворена отдавна" и не намират основания за подобно искане.
Последно в По света


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.