Това заяви пред Интерфакс началникът на милицията в Минск Леонид Фармагей, съобщи БТА. Осъдени са "над 580 души, предимно на 5 до 15 денонощия административен арест", уточнил той.

Според него, мнозина задържани били пуснати на свобода - "непълнолетни и онези, които имат по две деца", също и неколцина чужденци, включително журналисти. Пред съда били изправени "най-отявлените нарушители". Президентът Лукашенко снощи съобщи, че в следствени изолатори са настанени 639 участници в протестната акция, разпръсната в неделя от милицията след опит да щурмува сградата на правителството и ЦИК.

Опозицията в Беларус призова междувременно да се организира митинг пред следствения арест, където са държани част от кандидат-президентите, предаде ИТАР-ТАСС. Опозиционерите Григорий Костусев и Александър Милинкевич съобщиха на пресконференция, че са солидарни с арестуваните и че се събират пари за плащане на гаранцията им и за работата на адвокатите им. Опозицията не е разгромена, каза Милинкевич.

По думите на Лев Марголин, зам.-председател на Обединените демократични сили (ОДС), съдбата на задържаните ще се реши в хода на преговорите на президента Лукашенко с европейските партньори.

Бившият кандидат-президентът Алексей Михалевич е в следствения арест, съобщи съпругата му, като обясни, че от КГБ й се обадили и я осведомили. Така се изясни положението на всички 9 кандидат-президенти в изборите в Беларус, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Само двама от тях не бяха задържани - икономистът Виктор Терещенко и заместник-председателят на опозиционната Обединена гражданска партия Ярослав Романчук. Те публично осъдиха някои от своите колеги, които организираха в неделя протести.

Освен това Романчук съобщи, че е имал среща с Лукашенко, на която са обсъдили икономически въпроси от предизборната му програма.