В началото на днешното заседание в залата се събра нужният кворум от 121 депутати - БСП, ДПС и един депутат от "Атака". Оказа се, че това е самият Сидеров, биз чийто глас заседанието на парламента щеше да се провали.

ГЕРБ напуснаха демонстративно залата, но по-късно се върнаха а представянето на кабинета и гласуването.

Станаха уникални със своите измишльотини, каза Борисов пред журналисти. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров, добави той.
 
Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии "Атака", ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство, каза още Борисов.

Той подчерта, че винаги е твърдял, че между ДПС и „Атака” има много дебела връзка и те са скачени съдове. Според него, колкото повече говорят „Атака”, толкова повече втвърдяват българските мюсюлмани, и обратно – колкото повече ДПС влиза във властта, толкова - българските националисти.

"С този си жест г-н Сидеров подкрепи министърката на спорта, която на 3 май поиска в раничките на децата да има освен буквар, и на майчин език. Родопите никога не са се местили, майките винаги са били в България
”, коментира още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че и той има заплаха от БСП, ДПС и "Атака". Така той отговори на въпрос - вярно ли е, че Волен Сидеров е заплашван от ГЕРБ и затова е със засилена охрана в парламента.

Бих искал да поздравя Цветан Василев (собственик на КТБ - бел. ред.) -  направи добър проект с това правителство. А и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф, също е добре подплатен", обърна се към репортерите Борисов, без да уточнява за кого говори, цитиран от "Дневник".

По-късно, след като Пламен Орешарски представи кабинета пред депутатите, Борисов коментира иронично:

"Радвам се, че г-н Орешарски, за разлика от първия ден, вече им уцелва имената на министрите. Това е важно, да се надяваме, че след като вече са ви дадени и представени, защото някои вие откровено не ги познавахте, сте ги одобрили и те са добри професионалисти".

След това Борисов се обърна към Орешарски с думите:

"На ваше място щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. Уверявам ви, че вместо да се криете и да правите трикове, аз щях да ви дам моя глас. Трябваше само да се обадите".

Лидерът на ГЕРБ увери, че тяхната врата остава отворена. Той и други хора, които са били в управлението и знаят проблемите, щели да му окажат съдействие.
Борисов призова бъдещия премиер, ако му се обади и получи отказ, да излезе от трибуната и да каже, че той не си е удържал на думата.
Накрая лидерът на ГЕРБ пожелава на Орешарски успех, кураж и много характер.

 В отговор Пламен Орешарски поиска лично обяснение, в което заяви:

"Само от уважение към вас, няма да спомена нищо за вашите министри, как ги намирахте, къде, с каква квалификация бяха. Много ви благодаря за съветите по финансови въпроси. Аз действително ще разчитам на вашата подкрепа, това го заявявам от тази трибуна".


Вижте снимки от заседанието на парламента