В официалната й визитка не се споменава за никаква професионална дейност в сферата на спорта, предаде БНТ.

Георгиева работи в Института по български език към БАН. Чете и лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика.

Кандидат-спортният министър има административен опит като шеф на дирекция "Студенти и специализанти" в образователното министерство по времето на НДСВ и на тройната коалиция в периода 2001-2010-та.

Тя обаче има политически опит - била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. За последните парламентарни избори беше на второ място в листите на ДПС в Ловеч, но не успя да влезе в парламента.

Видеозапис, който се разпространява в интернет, се вижда как в реч от 3 май на Демир баба текке Георгиева казва:

"Повярвах в политиката на ДПС, защото в тази политика на едно от първите места е приоритет образованието. Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя за политиката на Движението за права и свободи, така че вашите деца, когато ходят на училище, в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език".

Изборът на Мариана Георгиева бе мотивиран от Пламен Орешарски с очакването тя да развие политики, свързани с младежта при преминаването на управлението на този сектор към Министерството на спорта.

От ДПС заявиха, че не е задължително мениджърът да е спортист и отрекоха да има споразумение с БСП за министерски кресла.

"Министерството ще бъде на спорта и на младежта. Има много младежки политики, които трябва да се реализират в България. Проф. Георгиева е част от екипа, който е разработвал в програмата на ДПС в частта за младежките политики", заяви Камен Костадинов от ДПС.

Някои представители на спортните среди се съгласиха, че ако се бориш за спорта е без значение дали си спортист. Настояха обаче, че младежките политики са само една десета част от политиките в сектора.

"Експертността в този случай ще бъде само в посока "младежки политики". Това донякъде задължително означава, че ще се търси на ниво предполагам заместник-министър експерт в спорта", заяви волейболистът Пламен Константинов.

Преди официалните номинации, неофициално Георгиева се спрягаше за министър на образованието - сфера, в която работи отдавна - когнитивния синтаксис и философията на езика, по-специално граматиката на менталността.