Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е получила писмо от министрите на вътрешните работи Брис Ортфьо и Томас де Мезиер, в което те пишат, че е преждевременно да бъде разрешено на двете страни да се присъединят към Шенген през март 2011 г., съобщи нейният говорител Микеле Черконе, цитиран от Франс прес и БТА.

В писмото се подчертавали пропуските на България и Румъния в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Европейската комисия няма никакви правомощия да взима решения за приемането на държави в Шенгенското пространство. Тези решения се взимат от страните членки с единодушие, припомни Черконе.

Позицията на Франция и Германия означава, че няма единодушие за приемането на България и Румъния и че влизането на двете държави в шенгенското пространство ще бъде отложено, посочва Франс прес.

Експерти от държавите-членки посетиха Румъния и България и ще представят през януари доклад, който ще позволи на правителствата да вземат своето решение.
"ЕК няма да дава мнение по този доклад", подчерта още Микеле Черконе.

Липсата на напредък в двете страни в областта на реформирането на съдебната система и на борбата с корупцията и организираната престъпност може да има "тежки последици за сигурността на ЕС", каза говорител на германското вътрешно министерство, пожелал анонимност, цитиран от предаде Асошиейтед прес. Той  допълни, че тези проблеми водят до скептицизъм що се отнася до едно "прекалено бързо" присъединяване на България и Румъния към Шенген.

Главите за сигурността са най-трудните за преговаряне с кандидатите, призна днес Сесилия Малмстрьом.
Неколцина преговарящи, пожелали да запазят анонимност, казаха, че присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз през 2007 г. е било "лошо договорено", защото въпросите за сигурността и проблемите с малцинствата са били "скрити под килима".

Неотдавна Холандия също заяви, че не смята страната ни за готова да влезе в Шенген. Холанският посланик у нас Карел ван Кестерен изтъкна, че кандидатстващата страна трябва да гарантира вътрешната си сигурност и добави, че се надява за положителен мониторингов доклад на комисията (през юли - бел.ред), който да оправдае решението за приемане на България.

Трябва да удвоим усилията си, включително и в области като съдебната система, така че да разсеем съмненията, коментира за БТА говорителят на Външно министерството Весела Чернева. По думите й, България ще бъде готова до март 2011 г. технически за присъединяване към Шенген.
Има един междинен доклад на ЕК през пролетта и годишен доклад през лятото и "колкото по-бързо успеем да изчистим всички бележки" по механизма за наблюдение, толкова по-добре ще стоим и по отношение на кандидатурата ни за Шенген, посочи Чернева.

Вчера вицепремиерът Цветан Цветанов призна, че се усещат определени притеснения за сигурността на външната граница. Той също смята, че към март 2011 г. България ще отговори напълно на техническите изисквания за членство.

Румънският президент Траян Бъсеску негодува, че писмото на двамата вътрешни министри на Германия и Франция до Малмстрьом е дискриминационно спрямо Румъния, предаде Медиафакс, цитирана от БГНЕС. "Писмото съдържа факти, които не може да бъдат оспорени - става въпрос за функционирането на съдебната система и институциите на страната. Всички доклади по техническата подготовка на Румъния, показват, че е изпълнила техническите условия за присъединяването си към Шенген", коментира той. 

Последна актуализация в 20,50 ч.