Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той изтъкна, че неблагоприятните последици от инфлацията са, че тя засяга по-бедните хора.
"Т.е. това е като при "Титаник", по-бедните хора, от третата класа, умират, докато повечето богати се спасяват", поясни бившият премиер.
Според него е много вероятно през следващите години ЕС и САЩ да се опитат да излязат от кризата с печатане на пари, а това ще предизвика затруднение в българския износ.

По думите на Костов българските семейства имат антикризисно поведение - намалили са потреблението си, пестят и и увеличават влоговете в банките,  поради несправянето на правителството с кризата. Той се позова на изследване на НСИ, в което се вижда, че домакинствата са поели по-голяма данъчноосигурителна тежест.
"От 66 на 99 лева са се увеличили данъците, а осигуровките са станали от 74 на 115 лева. Данъците са увеличени и това как е станало, нека да го обясни министърът на финансите", призова съпредседателят на Синята коалиция, който бе категоричен, че в страната няма антикризисна политика.

"Правителството води правилна политика на намаляване на дефицита, но чрез свиване на разходите. Трябва да има структурни промени, трябва да има административна реформа, в здравеопазването, в образованието, в МВР. Мисля, че кабинетът трудно ще събере воля, компетентност и способност, за да се справи с реформите. Искам да кажа на домакинствата, че поведението им е правилно", каза още Костов, цитиран от БГНЕС.

По повод постановлението на Върховния административен съд, с което окончателно бе спряно отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" и рафинерията продължи работа, той коментира, че това решение е по-скоро политическо и целесъобразно. Според него премиерът Борисов не е подкрепил достатъчно Агенция "Митници" и Министерство на финансите.

"Ако той им беше дал силна подкрепа, нямаше да има такъв резултат. Държавата трябва да защитава българските семейства и фирми от господстващото влияние на монополисти. "Лукойл Нефтохим" продължава да има монопол на пазара и да злоупотребява с господстващато влияние. И това, че цените са паднали с 5 стотинки не е сериозно. Ефектът трябваше да бъде сериозно падане на цените като 15-20 стотинки", каза синият депутат .

Той добави, че не може да си обясня как така "Лукойл Нефтохим" е без печалба в последните 2 г.
"Печалбата може да е трансферирана, защото това е холдинг. Тя може да е в доставчика, може и да е в самия "Лукойл". Холдингът плаща корпоративен данък, но на различни места. Възможно е да си плаща данъка в Руската федерация", коментира Иван Костов.

Той отново повтори тезата си от преди няколко дни, че решението на съда препятства проверката дали „Лукойл” източва ДДС и акцизи и дали укрива на данъци.

Според него "Лукойл" е епизод на фона на това, което се задава.
"Това, което се задава, е много по-мащабно. Борисов каза, че Вагит Алекперов му обещал да инвестира в "Лукойл Нефтохим" 1 милиард. С 1 милиард може да се построи нов "Нефтохим", чисто ново предприятие", каза още лидерът на ДСБ.