Броят на пристигащите се увеличава и "днес използваме шест лодки", каза командирът на военноморските сили Джузепе Джорджи.

Има пет военни кораби с повече от 900 души военен персонал, които участват в мисията, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

"Тази операция ни струва около девет милиона евро месечно. Отменихме военни учения, за да компенсираме разходите", заяви Джорди.

Операцията започна на 18 октомври след две корабокрушения близо до италианския остров Лампедуза, при които загинаха повече от 400 души. Оттогава до 10 април 18 546 мигранти са спасени близо до италианския бряг.

Джорджи отхвърли твърдението на десните партии в Италия, че операцията насърчава незаконната миграция, като се улеснява пресичането на морето.

"Няма повече мигранти. Има само по-малко смъртни случаи", каза той, като показа графика, на която се вижда, че увеличението на броя на мигрантите започва през май 2013 г. От 2012 до 2013 г. има увеличение от 224%, основно заради конфликта в Сирия.

След старта на операцията няма загинал нито един мигрант, подчерта Джорджи. Блокирани са два кораба "майка", използвани от трафикантите за превозване на мигранти, които след това са транспортирани с по-малки лодки.

Задържани са 66 заподозрени трафиканти. За да избегнат арестите, трафикантите вече оставят управлението на лодките на някой от мигрантите, които след това търсят помощ от Италия.

Министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано помоли ЕС за помощ, след пристигането на 4000 мигранти за период от 48 часа.