Протестиращи замерваха автобуси и не позволиха на камиони да доставят продукти до пазарите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Над 70 процента от испанските работещи са се присъединили към общата стачка, посочи представител на синдикатите, цитиран от ДПА. В металургията и сметосъбирането на практика всички работници са се присъединили към стачката, посочи организационния секретар на Общия съюз на трудещите се Хосе Хавиер Кубильо.
В интервю за националното радио той обвини полицията в хаотични и брутални действия срещу активисти на профсъюзите.

Според испанското национално радио, цитирано от АП, пострадалите досега са 11. ДПА съобщава за около 20 пострадали при инциденти в страната.
Профсъюзите оповестиха, че 24-часовата стачка, която започна в полунощ, е широко подкрепена в металургичния и строителния сектор.
Потреблението на електричество е намаляло с 20% в най-големите индустрии на страната, съобщи министърът на труда труда Селестино Корбачо Чавес.

Пред гараж в Мадрид работници призори скандираха "стачкоизменници" на шофьори, които се опитваха да излязат на пътя, отбелязва АП. Протестиращи в червени ризи и развяващи знамена из улиците на Мадрид призоваваха тази нощ баровете да затворят и клиентите да напуснат.
Сметосъбирачите спряха работа в главните градове в испанските области.

Очаква се стачката да засегне хиляди туристи. Само около 20% от европейските полети и 40 процента от другите международни полети трябва да бъдат осъществени, според споразумение между синдикатите и правителството, отбелязва ДПА. Според него се очаква местният железопътен транспорт да продължи да функционира.
Мадридските власти уточниха, че метрото работи с капацитет 75 процента, докато според синдикатите само 20 на сто от влаковете обслужват линиите си.

Вестници излязоха в съкратен вид, а някои регионални телевизии напълно спряха излъчване.

Късно следобед стана ясно, че при протестите са арестувани най-малко 30 души. Има трима пострадали полицаи пред завод на европейската аерокосмическа група ЕАДС в мадридския квартал Хетафе.

Това е първата обща стачка в Испания от 2002 г. и отбелязва сериозното пропукване между синдикатите и испанското социалистическо правителство, което се бори с равнище на безработицата от 20% и набъбнал дефицит. Той събуди опасенията на пазарите, че страната може да изпадне в безизходица, която да наложи огромен спасителен план като този за Гърция.

По-високите цени на енергията изтласкаха 12-месечната инфлация в Испания до най-високото ниво от близо две години, стана ясно междувременно. Цените са нараснали с 2% на годишна база през септември спрямо 1,8% увеличение през август, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Това е най-високата инфлация от ноември 2008 г., когато Испания изпадна в дълбока рецесия.

Освен в Испания, днес в Брюксел протестират синдикалисти от 30 страни. Това ще е най-масовата протестна акция за последните десетилетия. Повод за протеста са продължаващите антикризисни мерки, които свиват бюджетите, намаляват разходите за образование, здравеопазване и социални дейности и увеличават бедността в Европа.