Първата обща стачка от осем години ще бъде изпитание за социалистическото правителство на испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според предварителните проучвания обаче в стачните действия се очаква да се включат само 9% от работещите, което едва ли ще осуети плановете на кабинета за пестене на средства.

Стачката ще предизвика нарушения в транспорта, въпреки че според управата на метрото в Мадрид в пиковите часове то ще работи на 50 процента от капацитета си, а според авиационните власти между 20 и 40 процента от международните полети ще се осъществят по план.

Испанските профсъюзи, в които членуват 16% от работниците в страната, твърдят, че правителството ще бъде принудено да се откаже от някои от плановете си за съкращаване на разходите, които включват намаляване на заплатите на държавните служители, замразяване на пенсиите и закони за реформиране на трудовия пазар.

“Хората имат право на стачка, разбира се, но правителството е длъжно да се опита да промени нещата, за да се създадат нови работни места и повече възможности за младите хора. Затова правим реформите и се надявам те да дадат резултати и да можем да ги обсъдим в диалог със синдикатите в близко бъдеще,“ заяви Сапатеро, цитиран от БНР.

Брюксел се очаква да бъде парализиран днес от най-масовата протестна акция за последните десетилетия. Организира я Европейската конфедерация на профсъюзите, която планира да събере в столицата на Обединена Европа поне 100 хиляди демонстранти от 30 страни, сред които и България.
Повод за протеста са продължаващите антикризисни мерки, които свиват бюджетите, намаляват разходите за образование, здравеопазване и социални дейности, и според синдикалистите, увеличават бедността в Европа.

По време на протестната акция Европейската комисия ще представи нови законодателни предложения за координирано икономическо управление, които се очаква да включват и санкции за страните, неспазващи бюджетна дисциплина.
Също днес се очаква Еврокомисията да обяви и дали ще започне наказателна процедура срещу Франция заради експулсирането на ромски имигранти.