Отпускането на транша беше одобрено от мнозинството на членовете на управителния съвет на МВФ, в който са представени 24 страни и групи страни, , предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Гръцките власти дадоха добър старт на икономическата си програма и тяхната решимост да я изпълнят започва да дава плодове", заяви заместник-изпълнителният директор на МВФ Мурильо Португал.

През май МВФ отпусна на Гърция заем от близо 30 млрд. евро за срок от три години, който може да се окаже най-значителният, който фондът е отпускал в историята си. Европейският съюз допринесе за спасителния план с още 80 млрд. евро. Първият транш, който беше деблокиран от МВФ през май, беше в размер от 5,5 млрд. евро. В замяна гръцкото правителство се ангажира да приложи мерки за строги икономи и да осъществи редица радикални структурни промени в раздутия си държавен сектор.

Същевременно по-рано днес гръцкият кабинет обеща да реформира драстично задлъжнялата национална железопътна компания ОСЕ, съобщава АП. Премиерът Георгиос Папандреу заяви, че към момента железниците отчитат огромни загуби и предлагат нискокачествени услуги. Компанията е натрупала общо 10,7 млн. евро дългове. "Това ще се промени, така че изтичането на средства да спре и Гърция да има висококачествени и надеждни транспортни услуги", обеща премиерът.

Преструктурирането ще включва намаляване на заплатите и бонусите за извънреден труд на служителите и продажба на 49 процента от железопътния оператор TrainOSE. Персоналът ще бъде намален от сегашните 6300 на 3800 души, като на съкратените ще бъде предложена възможност за прехвърляне на други длъжности в държавния сектор, съобщи министърът на транспорта Димитрис Репас.