Това е първото съобщение за убит служител на реда, откакто започнаха многохилядните антиправителствени демонстрации миналата седмица, предаде Ройтерс.

"Нарушител на обществения ред се възползва от ситуацията в град Наджафабад и стреля по полицейските сили с ловна пушка. В резултат на това трима бяха ранени, а един бе убит", каза Саид Монтазер ал Махди, цитиран от иранската държавна агенция и БТА.

Протестните акции в Иран започнаха в четвъртък във втория по големина град в страната - Мешхед. Участниците първо излязоха по улиците, за да протестират срещу увеличението на цените на някои стоки. Вълненията  обаче прерастнаха в недоволство и срещу безработицата и близкоизточната политика на Техеран и обхванаха още градове в цялата страна. По последни данни по време на безредиците са загинали най-малко 12 души, последните двама - снощи.  

Продължаващите пет дни протести са най-голямото предизвикателство, което съставеното от духовници ръководство на ислямската република е виждало след броженията от 2009 година, коментират световните агенции. 

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства днес антиправителствените протести в Иран, но нарече "смехотворни" явните обвинения на Техеран, че Израел стои зад демонстрациите.

 "Пожелавам късмет на иранския народ в търсенето на свобода", каза Нетаняху във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук.

"Смелите иранци излизат масово на улиците. Те искат свобода. Искат справедливост. Искат основни свободи, каквито са им отказвани от десетилетия. Злият режим на Иран пилее милиарди долари за разпространяване на омраза", заяви още той.

Иранският президент Хасан Рохани бе цитиран по-рано от държавни медии да прави изявление, в което видимо обвинява заклетите врагове на Иран, САЩ и Израел, че внасят смут, защото не могат да понесат успехите на Иран на геополитическата сцена.

"Не очаквате ли от тях да потърсят отмъщение? Не мислите ли, че ще провокират някои хора", каза Рохани на среща с депутати.

Той обаче каза още на извънредна среща по сигурността, че би било грешка да се гледа на протестите, разтърсващи страната, просто като на чужда конспирация, предаде ДПА.

Нетаняху нарече намеците на Рохани "не просто неверни, а смехотворни".  

Американският президент Доналд Тръмп пък заяви, че е дошло "време за промяна" в Иран след насилието.

"Иран се проваля на всяко равнище, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от правителството на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за храна и свобода. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!", написа Тръмп в Туитър.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, Иран е трън в очите на американското правителство, което не спира да критикува регионалните амбиции на Техеран, участието му в конфликтите в Сирия и Йемен и програмата му за балистични ракети, отбелязва Франс прес.

В същото време германският външен министър Зигмар Габриел изрази безпокойство във връзка със смъртта на демонстранти в Иран и призова правителството в Техеран да уважава правата им, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
"След сблъсъците през последните дни е особено важно всички страни да се въздържат от насилствени действия", заяви той.