Това заяви местният депутат Хедаятолах Кадеми за агенция Илна, близка до реформаторите, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Жителите на Изех протестираха, както и други в страната, срещу икономическите трудности. за съжаление, двама души бяха убити, а други двама - ранени", каза той, като добави, че не знае дали изстрелите са дошли от силите на реда или от демонстрантите.

Снощи други двама души загинаха в Доруд, Западен Иран, при инцидент, непряко свързан с демонстрациите, предаде Франс прес. Протестиращи отвлекли пожарен камион и катастрофирали, спускайки се по стръмен склон, при което загинали, уточни по държавната телевизия префектът на града.

Други двама души бяха убити в събота вечер в същия град, но вицегубернаторът на провинцията твърдеше, че силите на реда не са стреляли по протестиращите.

В същото време израелски министър пожела упех на иранските протестиращи, но настоя, че страната му не е замесена в масовите демонстрации, които избухнаха през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

В радиоинтервю днес министърът на разузнаването Израел Кац заяви, че Еврейската държава не е замесена. "Със сигурност обаче пожелавам успех на иранския народ в борбата за свобода и демокрация", каза той.

Израел отдавна смята Иран за най-голямата заплаха за сигурността си поради ядрената програма на Техеран, неговата подкрепа за регионални екстремисти и честите призиви на ирански лидери за премахване на Израел.

Иран обвинява Израел, САЩ и Великобритания в намеса във вътрешните му работи и опити за сваляне на правителството му.