Това става два месеца, след като екстремистите превзеха столицата на Анбар Рамади, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Падането на града в ръцете на групировката бе възприето като голямо поражение за иракските сили, които на други места бяха постигнали напредък в битката срещу екстремистите с помощта на въздушните удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция.

"В 5 часа тази сутрин започна военна операция за освобождаване на Анбар", се казва в съобщение на армията, прочетено по държавната телевизия.

Във военната операция участват иракски сухопътни сили, шиитските милиции "Хашид шааби", специалните части, полицията и местни сунитски племенни бойци. Първата цел ще бъде отвоюването на град Фалуджа, на около 50 км западно от Багдад.

Според Хади ал Амери, командир на най-голямото шиитско въоръжено формирование - организацията "Бадр", нападението срещу Фалуджа ще започне след празника Рамазан байрам, който е по-късно тази седмица.

Междувременно терористичната групировка разпространи аудиозапис на Хафез Саид Хан - регионалния лидер на "Ислямска държава" в Афганистан - два дни, след като афганистанското разузнаване съобщи, че той е убит.

За момента не може да се удостовери автентичността на записа.

Разузнавателната служба на Афганистан съобщи в петък, че пакистанецът Саид е бил убит в провинция Нангархар. Миналата година той се отрече от талибаните и се закле във вярност на "Ислямска държава".

"Ислямска държава" отблъсна талибаните и установи контрол над няколко града в провинция Нангархар, която граничи с размирния пакистански регион Пешавар.