Горната камара на холандския парламент одобри законопроекта за ратифициране на споразумението за асоцииране ЕС-Украйна. Сега остава законът да бъде подписан от крал Вилем-Александър и да бъде публикуван в държавен вестник, след което ще влезе в сила.

Холандия е единствената страна от Европейския съюз
, която все още не е ратифицирала споразумението, което предвижда засилване на двустранното сътрудничество в различни области, включително в икономиката и търговията, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Холандците отхвърлиха договора на референдум през миналата година. Впоследствие обаче европейските лидери постигнаха с Холандия компромис, който ще позволи на страната да ратифицира спогодбата.

Към споразумението за асоцииране ЕС-Украйна бе добавен анекс, който гласи, че договорът не е стъпка към започване на преговори за присъединяване на бившата съветска република към съюза.

Днешното гласуване в Горната камара на холандския парламент изпраща важен знак от Холандия и целия Европейски съюз към нашите украински приятели - мястото на Украйна е в Европа. Бъдещето на Украйна е с Европа.


Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той благодари на холандското правителство и на партиите за усилията им да доведат този процес до успешен край. Много сме близо до постигането на целта, заявява Юнкер. Споразумение за асоцииране, включително в частта за зона за свободна търговия, е само на крачка от ратифициране, добавя той.

Юнкер изразява надежда процесът да приключи бързо и навреме за срещата ЕС-Украйна през юли.

Споразумението за асоцииране вече увеличи двустранната търговия, донесе напредък за предприемачите, способства за започването на различни реформи в Украйна и откри нови възможности за гражданите. Нека използваме момента за допълнителното укрепване на нашето партньорство, призовава председателят на ЕК.

ЕС и Украйна подписаха споразумение за асоцииране преди три години, което ще влезе в сила, след като всички страни от Общността го ратифицират, през декември 2016 г.

Европейският съвет реши, че споразумението не открива възможност за членство на Украйна в ЕС, не предоставя общи гаранции за сигурност или военна помощ за Украйна, не дава на украинските граждани достъп до пазарите на труда на държавите от ЕС, не обвързва държавите от ЕС с финансова помощ за Украйна. В решението бе посочена необходимостта от борба с корупцията в Украйна.