Това се посочва в изявление на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг по повод открития от крайнодясната холандска Партия на свободата с председател Герт Вилдерс сайт, където холандски граждани са призовани да подават жалби и оплаквания от източноевропейски работници, пребиваващи на територията на страната. Изявлението на комисаря Рединг бе изпратено специално до БТА.

Сайтът, наречен "Оплаквайте се от централно- и източноевропейците", насърчава хората да публикуват оплаквания  срещу полски, български и други източноевропейски имигранти, особено ако са загубили работата си заради имигрант от тези страни. Темите, по които холандците са призовани да подават жалби, са и противообществени прояви, замърсяване с боклук, както и проблеми, свързани с интеграцията и неприятности в жилищните зони. 

В Европа отстояваме свободата и отвореността на континента, така че гражданите на ЕС да бъдат свободни да се движат, работят и учат където пожелаят, посочва Рединг. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добавя тя. По нейните думи сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост.
Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си само ако проявяваме солидарност, а не ако предаваме съгражданите си, допълва Вивиан Рединг.  

 След сигнал от българската общност в Холандия за създадения сайт евродепутатът от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова зададе въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая и предприемане на незабавни мерки. Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин съобщи, че ще предложи групата да приеме през следващта седмица в Страсбург декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия.  

Въпреки критиките,  холандското правителство отказа да забрани интернет-сайта. Правителствен говорител заяви, че уебсайтът, създаден от крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс, е вътрешнопартиен въпрос.

Партията на свободата осигурява на коалиционното правителство на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и Християндемократически призив (ХДП) парламентарно мнозинство, а популярността й нарасна заради антиимигрантските й позиции - основно по отношение на мюсюлманите, но също към имигрантите от някои европейски страни, включително членове на ЕС като Полша.