Компания от 25 души се оказаха блокирани, тъй като пътят до местността бе непочистен след падналия обилен сняг през уикенда.
Туристите, сред които 8 деца, се качили със собствените си автомобили до хижата в петък вечерта. Още тогава трактористите, които чистят пътя от Момчиловци до Хайдушки поляни, ги предупредили, че е рисковано, но те не се вслушали в думите им, предаде БН.

Заради силните навявания вчера снегопочистващите машини не са успели да достигнат до хижата.
"Почистването на пътя бе силно затруднено, защото трасето е на надморска височина около 2000 метра и на места преспите достигаха 2-3 метра", обясни комисар Красимир Шотаров, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян, цитиран от БТА.

Още вчера обаче от Гражданска защита предложили да доставят хранителни продукти и лекарства или да свалят хората с подходяща техника. Те обаче отказали и поискали да бъде почистен пътя, за да си тръгнат с личните автомобили.
Днес следобед децата и няколко жени бяха докарани с верижна машина до местността "Картола", където ги чакаше бус на Гражданска защита.

По-късно с повишаването на дневните температури  снегопочистващата техника е успяла пробие трасе и освободи блокираните туристи, съобщиха от ОДП Смолян.
Около 17.00 ч. автомобилите на туристите са изтеглени до главния път и са поели към родните си места.

От Областната дирекция на вътрешните работи предупредиха, че този път не е част нито от общинската, нито от републиканската мрежа и до края на зимния сезон няма да бъде чистен.