Изявленията на двамата дойдоха след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), което продължи 6 часа.

С изказването си Цветанов потвърди информацията в чужди медии от по-рано, че днес българските власти ще потвърдят версията на Израел, че зад атентата стои ливанската шиитска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран.

Цветанов уточни, че е установена истинската самоличност на двама от участниците в терористичния акт, които имат австралийски и канадски паспорти.
Министърът разкри, че е проследена цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като са налице данни за съпричастността и финансирането им от "Хизбулла", предаде "Фокус".
За двамата граждани на Австралия и Канада се знае, че от 2006 година живеят в Ливан.

Цветанов изрази надежда, че Ливан ще съдейства на България в съдебно-следствените поръчки, които ще бъдат възложени. Някои от тях вече са били изпратени на компетентните власти на Ливан, на Австралия, Канада и на други партньорски служби.
Министърът се надява на пълна подкрепа от тези страни в продължаващото разследване.
Той уточни, че информацията е съгласувана с наблюдаващия прокурор и има разрешение от него да я обяви на медиите.

Цветан Цветанов разясни още, че е установена съпричастността на трима души, които са пребивавали в страната с фалшива самоличност от американския щат Мичиган. Той потвърди, че с фалшивите документи, изработени в Ливан, те са наемали автомобили. На територията на страната те са пребивавали в периода 28 юни - 18 юли м.г.
Тримата са влезли в България с истинската си самоличност, разказа министърът.

Има сериозен напредък в разследването, но само разследващите могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично, заяви преди Цветанов президентът Плевнелиев. Той изтъкна, че кризата в Сирия е силен фактор на нестабилност и източник на миграционен натиск. Бързото й разрешаване е от особено значение за националната сигурност на република България, категоричен е президентът.


За нападението срещу Ахмед Доган членовете на КСНС са се обединили около становище, в което се казва, че съветът "категорично осъжда като недопустим и престъпен акт нападението над Ахмед Доган".
Институциите, които работят по случая не трябва да оставят съмнение в обществото за обективността на резултатите от хода на разследването и да си свършат работата бързо и качествено.

Анкета: Има ли заплаха за България след разкритията за атентата в Бургас?