Акция "Захар" бе предшествана от изявление на вицепремиера Симеон Дянков, че се проверяват 20 фирми от сектора и, че се очакват арести. Става дума за добре известен български бизнесмен, каза Дянков, като изтъкна, че загубите от ДДС-измами със захар са около 200 млн. лв. годишно. По-късно се разбра, че проверката е срещу собственика на "Литекс комерс" Гриша Ганчев, който има няколко захарни завода и е голям вносител на захар.
Самият Ганчев потвърди, че проверяват офисите на фирмата му в София, но заяви, че няма от какво да се притеснява, защото той не укрива ДДС.

От МВР не съобщиха засега кои са задържаните, нито с кои фирми са свързани. Името на Гриша Ганчев също не се споменава. Разбра се обаче, че е задържан синът му - 24-годишният Данаил, който е изпълнителен директор на "Литекс комерс".
Пред "Канал 3" Гриша Ганчев потвърди, че синът му е разпитван от полицията. В петък за разпит в полицията е извикан и самият той.

bTV пък съобщи, че заедно с Данаил Ганчев в ареста са още Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че на база на събраните документи и доказателства, които ще се прецизират от специализираната прокуратура, ще се прецени към кои от задържаните ще бъде повдигнато обвинение в петък, предаде "Фокус".
"Схемата е такава, че от 12 ТИР-а със захар само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет", допълни Цветанов.
По думите на министъра около 63 тона захар без документи са открити в складовете на един от лидерите на групата.
 
Извършва се проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня, обяви МВР.
15 жилища и офиси в София и в страната са били претърсени. От тях са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

Каква е била схемата
По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Доставчик е дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Фирмите - купувачи са плащали по банков път  на второ дружество - търговец. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 лева на ден, са се теглили в брой на каса в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата - търговец.

Според събраните до този момент сведения между доставчика и търговеца са издавани фактури само за някои доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват 1-2), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. "липсващи търговци", добавят от МВР.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките - целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар, според съобщението на МВР.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна, където се намира бившата атомна централа. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове, уточняват още от МВР.