По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че тече акция срещу над 20 фирми, свързани със захарния бизнес, за източване на ДДС. 
Става въпрос за голям добре известен български бизнесмен, уточни вицепремиерът в отговор на въпрос дали проверките са срещу Ганчев. Собственикът на ФК "Литекс" притежава няколко захарни завода, включително този в Долна Митрополия, освен това негови фирми са големи вносители на захар.

Дянков допълни, че очаква до края на деня да има арести, но не конкретизира на кого.
В момента, при засилено полицейско присъствие, текат обиски в офисите на "Литекс" в София, изнасят се компютри и документи, предаде "Дневник".
„Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза още Ганчев.

По думите му няма как да укрие ДДС, защото "ние сме производители на захар".
"Тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява и продължават напред парите. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по 1 лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина", обясни бизнесменът.

В средата на януари бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов намекна за сериозна нередност около ценообразуването на захарта за българския пазар, включвайки в схемата Ганчев.
“Ето ви този пример, той е фрапиращ: може ли захарта в България да поскъпне от 1,20 лв. до 1,80 лв./кг., с 50%, при положение, че световните цени спадат с 20 на сто. Защото основният вносител е Гриша Ганчев, който е приятел на министър-председателя и който назначи за треньор на „Литекс" Христо Стоичков, който боготвори Бойко. Е, разбира се, че ще го боготвори, но как може да се плати с несправедливо, необосновано поскъпване на захарта за милион български домакинства похвалите от Христо Стоичков? Как е възможно такова нещо?”, заяви тогава Костов в интервю за Дарик радио.

Името на Гриша Ганчев изплува и в делото срещу групата за отвличания "Наглите". Свидетелят по делото Пламен Устинов, бивш служител на НСО, обяви пред съда, че през февруари 2008 г. подсъдимият Алексей Петров му е поръчал да ликвидира Гриша Ганчев, за което му обещал сумата от 170 000 евро.