"Идеята за участието на армията в опазването на границата с Турция е меко казано не добра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България", коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

Той не би допуснал армията ни да застане на границата, а от другата страна да няма армия – това не било добре за нас.

"Второ, още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция",
добави още държавният глава.

Той се надява правителството да намери правилното решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията.

Колко бежанци ще връща ЕС на България?

"През миналата година са ни върнати 184 нелегални емигранти", съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Той каза, че България е потвърдила обратното приемане на 684 души.

Преди дни стана ясно, че Германия, Австрия и Унгария искат да ни върнат 7500 бежанци, регистрирани или получили статут у нас, но избягали на запад.

Според Лазаров, цифрата от 7000 бежанци всъщност са запитвания от държави - членки за цялата 2014 г. по различни казуси и въпроси, свързани с установени на тяхна територия чужденци.

Той допълни, че рисковете от тероризъм за страната ни са пряко свързани с миграционния натиск.

"Ударил ни е много тежък имиграционен натиск, който е безпрецедентен в най-новата ни история. Предстои да се увеличава. Така, че трябва да създадем организация. В краткосрочен аспект трябва да овладеем кризата и контролирането й. Това включваше насищането с голяма бройка служители от вътрешността на МВР, които да блокират подстъпите към държавата", каза Лазаров.

Средносрочният вариант включвал изграждането на инфраструктурно съоръжение, а дългосрочният аспект - политически въпроси, които са на ниво ЕС.

Вътрешният министър Веселин Вучков успокои, че няма европейска държава, която да изсипе толкова бежанци у нас.

„Правят се регистрации в няколко форми в системата „Евродак”. Не става въпрос за 7500 бежанци, които ще бъдат върнати, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вучков отрече да има спор между него и военния министър за охрана на границата ни. Вучков вече заяви, че няма пречка армията временно в съвсем малък състав да помогне, а министър Николай Нeнчев коментира, че няма правно основание да изпрати военнослужещи.

Според Вучков, МВР трябва да потърси съдействие от други институции в "една тежка ситуация", защото няма безопасни условия на труд на самите полицаи по границата.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За охраняването на границата от армия

АНКЕТА: Кой да охранява границата?