Сега срокът за монтиране на нивомерите е до март.

Представители на малките бензиностанции искат среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да обсъдят проблема. Иначе ще затворим над 2000 от общо 3000 обекта заради невъзможността да изпълним финансово изискването на НАП, заканиха се те, цитирани от БГНЕС.
"Повечето от малките бензиностанции са на ръба на оцеляването, изпълняват и социална функция, защото са в необлагодетелствани места. Ако не бъде дадена отсрочка, тези обекти ще затворят, а 4000 души ще останат без препитание", каза Ивайло Николов от гражданско обединение "Малки и средни бензиностанции", цитиран от БТА.

Сега на бензиностанциите се предлагат американски и германски нивомери, които струват 3 хиляди евро, но с монтажа цената им излиза 20 хиляди лева,
При дневни обороти от 1000 лева и норма на печалбата под 4 процента, парите не стигат за монтаж на тези уреди, допълни Динко Дедев, член на организацията.

Всяка бензиностанция трябва да продава поне 50 хиляди литра месечно, за да не фалира, посочи Николов.
Горивата идват в бензиностанциите с акцизен документ, номерът на който веднага се завежда и контролът е пълен, каза Дедев. Никой вече не може да си позволи да продава гориво без ясен произход, защото ще загуби клиенти, допълни той.

Нивомерите са полезни най-вече за големите бензиностанции, за да следят какво количество бензин или дизел имат в цистерните, управителите на малките обекти винаги знаят колко горива има в бензиностанциите, защото оборотите са малки, казаха от дружеството. Нарушенията с продажба на горива според тях се правят при големите производители и във ведомствените бензиностанциите.
Собствениците предлагат вместо бързо монтиране на нивомерите, на обектите да идват данъчни инспектори и да запечатват цистерните.

Българската фирма "Тантекс -90" ЕООД - Пазарджик подготвя за продажба своя нивомерна система, съобщи Дедев. Подобна система се подготвя и от "Датекс", но те няма да са готови до края на март, каза той.

Собствениците на бензиностанции ще имат среща с НАП на 5 януари.

В средата на декември около стотина собственици на бензиностанции се събраха на протестен митинг край стадион „Берое” в Стара Загора.
Те настояха за среща с премиера Бойко Борисов, защото са убедени, че е заблуден по въпроса за въвеждането на измервателни системи за горивото.

Близо 2000 от около 3200 бензиностанции в страната не са предприели нищо, за да се снабдят с нивомерни системи на резервоарите си до момента, съобщиха през декември от НАП.
От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива са задължени да отчитат по електронен път оборотите си в приходната агенция.