От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива са задължени да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. Новото изискване ще добави към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките. Към вече изградените електронни системи търговците на горива ще инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите, уточняват от НАП.

В началото на 2011 г. близо 3000 бензиностанции бяха задължени да осигурят дистанционна връзка с информационната система на НАП, припомнят от приходната агенция. Заради неизпълнение на изискването 269 обекта бяха запечатани или въобще не отвориха. Статистическата информация на НАП показа, че независимо от намалялото потребление на горива в страната, след въвеждане на изискването е отчетен ръст на декларираните обороти от бензиностанциите с 24 млн. лева.

На среща в НАП вчера представители на Министерството на финансите, на Българския институт по метрология, Българската петролна и газова асоциация, на фирмите за фискални системи и браншови организации са обсъдили графика за изпълнението на техническите задачи, които трябва да се довършат преди края на март 2012. Дотогава всеки търговец в страната, който приема плащания в брой, трябва да свърже касовия си апарат с приходната агенция, припомнят още от НАП.

Заместник изпълнителният директор на НАП Стоян Марков посочва, че близо 300 000 фирми трябва да свържат касовите си апарати с НАП до установения срок. До момента това са направили около 50 000. Всеки, които реши да го направи в края на срока, рискува да бъде глобен с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан, предупреждава Марков.
До края на този месец с агенцията трябва да свържат касовите си апарати зърнените търговци. Преди месец това направиха аптеките.