Тринадесет души от Фонда на Навални за борба с корупцията бяха изправени пред съда за отказ да се подчинят на полицията по време на ареста, предаде БТА.

Десетима получиха присъди по 7 дни затвор, един бе осъден на 5 дни, а останалите двама ще платят глоба от по 1000 рубли (16 евро).

В понеделник самият Навални бе осъден на 15 дни затвор и глоба от 20 000 рубли (325 дни евро). Провиненията му са, че организирал протеста и не се подчинил на полицията при арестуването.

Най-малко 1030 души бяха задържани в Москва и още десетки други бяха арестувани в провинцията в демонстрации в неделя против корупцията в Русия. Повечето задържани бяха освободени още в нощта срещу понеделник.

Империя на олигарси

В началото на март фондът на Навални разпространи резултатите от свое разследване, уличаващо руския министър-председател Дмитрий Медведев.

В него се твърдеше, че премиерът е начело на империя в областта на недвижимите имоти, финансирана от руски олигарси.

Разкритията се съдържаха в 50-минутен филм. Той бе изгледан 13 милиона пъти в ЮТюб.

Това разследване е най-голямото, извършено от фонда на Навални. След оповестяването му опозиционерът призова народа да протестира, за да поиска обяснения от премиера, който бе и президент на Русия в периода 2008-2012 г.